Ken Rohelaan • 13. juuli 2015 kell 4:45

Taavi Rõivas tegi õige otsuse

Äripäeva arvamustoimetaja Ken Rohelaan.  Foto: Andras Kralla

Peaminister Taavi Rõivas otsustas õigesti, kui teatas soovist tuua uueks välisministriks endine suursaadik Marina Kaljurand, leiab Äripäeva arvamustoimetaja Ken Rohelaan.

Rõivas on uue valitsuse alguskuudel saanud palju kriitikat: küll ei meeldi kellelegi kütuseaktsiisid, siis jäävad ette pagulasküsimused ja palju muud. Võib jääda mulje, et Rõivas asjatab suuresti vastupidiselt avalikkuse huvidele.

Pärast teise astme kohtu otsust Autorollo juhtumis tundis Rõivase erakonnakaaslasest välisminister Keit Pentus-Rosimannus, et käes on aeg lahkuda ametist. See pani raske valiku ette valitsusjuhi: keda eelistada Pentus-Rosimannuse asemele? Kindlasti olnuks lihtne tuua pingile taas mõni erakonnakaaslane, kui poleks vaid toetuskriisi. On ju viimased uuringud näidanud, et Reformierakonna toetus on pärast valimisi korralikult vähenenud.

Arvestas rahva arvamusega

Rõivas jätkas konservatiivset joont ja hoidis uue ministrikandidaadi nime avalikkusele mõneks ajaks teadmata. See andis talle võimaluse näha, kuulda ja lugeda, keda soovib rahvas välisministrina. Kuigi valikut oli, kerkis reformierakondlaste kõrval esile hoopis parteitu Marina Kaljurand. Võimekas diplomaat, kes seni pole poliitilist karjääri taga ajanud.

Peaminister võiks nüüd võtta eeskuju Saaremaa sotsiaaldemokraatidest, kui Kuressaare vajas uut linnapead, ja pigem lasta Kaljurannal jäädagi parteituks. Linnaisa Madis Kallas on senini erakonnata ja tundub, et saab oma tööga ilusasti hakkama.

Hetkel kuum