Rõivas istus Ratasele tooli soojaks

Taavi Rõivas  Foto: Postimees/Scanpix
Harry Tuul • 8. november 2016 • 2 min
Jaga lugu:

Reformierakonna liikmete jutt hirmutavast vasakpöördest on naeruväärne, leiab toimetaja Harry Tuul.

Kui visata pilk peale Keskerakonna programmile, siis näeme, et suur osa nende mõtetest on ellu viidud või käima lükatud just Reformierakonna juhtimisel ja suures jaos Taavi Rõivase valitsuses.

Toon vaid mõne näite, mis veel mõned aastad tagasi kõlasid ulmeliselt, kuid vaatamata sellele viidi Reformierakonna juhitud valitsuse poolt ellu. Näiteks riigi aktiivne osalemine majanduses, sealhulgas taasriigistamine – tagasi on võetud nii raudtee kui ka praamiliiklus. Liigset riigituge jagati lennuliikluses. Siia otsa sobib kenasti ka Keskerakonna plaan luua ettevõtted Eesti Riigilaevad ja riigiraudtee. Tehtud juba oravate juhtimisel! Tõsi, neil firmadel on veidike teised nimed. Reformierakonna riigiusule viitab seegi, et pärast kriisi pole erastada suudetud ühtegi kaaluga ettevõtet.

Ilmselt paljudele hirmutavaim on riiklike üürimajade ehitus, mis sai piloothoo sisse just Rõivase valitsuse ajal. Muidugi võib väita, et see on sotside idee ja seda veab Liisa Oviir, aga antud juhul oluline on siin ikkagi see, et projekt sai teoks mitte valitsuses Keskerakonnaga, millega hirmutatakse, vaid Reformierakonnaga.

Kui te arvate, et astmeline tulumaks Eestis ei kehti, siis eksite. Juba järgmisest aastast hakkab Rõivase valitsuse heakskiidul ja IRLi vedamisel kehtima kord, kus on justkui kolm astet. Kuni 170 eurot, kuni 650 eurot ja kõik ülejäänud. Tõsi, selle nimi on palga tagasimaksmise süsteem, kuid see ei muuda asja olemust.

Kas võimalik uus valitsus tüürib veel rohkem vasakule? Tõenäoliselt. Ei saa salata, et tool on Jüri Ratasele Reformierakonna pika valitsemise ajal mugavaks ja soojaks istutud. Jääb vaid loota, et pööre pole murranguline ja reaalsus, sealhulgas maksulaekumised ja valijate soovid, seavad oma piirid.

Aga lootusest jääb väheks. Reformierakonna liikmetel ongi ühes asjas tuline õigus. Eesti vajab selgelt parempoolse vaatega erakonda, sest enamik parteisid on triivinud vasakule ja jõudnud keskele. Kuid selles osas on aeg Reformierakonna liikmetel endil peeglisse vaadata ja oma nägu tagasi võtta. Astuda samm Siim Kallase juhtimisel 1994. aasta sügisel erakonna alusdokumendina avaldatud kodanike riigi manifesti suunas. Muidu lähevad täide Jüri Mõisa sõnad ning “varsti on aeg teha uus ärimeeste partei, kes võtab võimu üle”.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt