Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti maksusüsteem läheb põhja

  FinanceEstonia juhatuse liige Ranno TingasFoto: Andras Kralla

  Skandinaavia sotsialismi poole liikudes majandus ilmselt õitsema ei hakka, aga ära ka loodetavasti ei närtsi, kirjutab FinanceEstonia juhatuse liige Ranno Tingas.

  Mitmed uue koalitsiooni moodustamisel lendu lastud mõtted ettevõtjaid murelikuks, aga eelmisel nädalal välja pakutud pakett on kardetust ettevõtlussõbralikum. Kuigi kõik saavad omal viisil vastu näppe ja toimub uus ümberjagamise laine. Ettevõtjad ootaks riigilt efektiivust ja ratsionaalsust, aga paraku võib koalitsiooni plaanidest välja lugeda ebaefektiivsust.
  Eesti majandusel on tõesti hulk probleeme,  mida saab ravida maksupoliitikaga. Näiteks tööjõu suur maksukoormus. Seda võib korrigeerida mitmel viisil ning eri kasusaajatega. Üldise maksuvaba tulu tõus on lihtne ja loogiline ning oluliselt parem kui mis tahes raha hilisem tagastamine maksumaksjatele. Seega saab kodanik kohe rohkem raha kätte ning suur osa sellest läheb just madalamapalgaliste inimeste puhul kohe tagasi Eesti majandusse ning sellel on kohalikku tarbimist elavdav mõju.
  Astmeline maksuvaba tulu on kindlasti majanduse seisukohalt oluliselt parem kui astmeline tulumaks, kuid see pole maailmas revolutsiooniline. Maksuvaba tuluga seotud muudatustel ei ole ka välisinvestoritele ja tööandjatele nii hirmutav ning otseselt tajutav mõju, nagu oleks olnud astmeline tulumaks. Suurema sissetulekuga inimesed maksuvaba tulu kaotamise tõttu emigreerima ei hakka ning dividendisaajad pole sellest nagu nii kasu saanud.
  Tööjõumaksude aspektist on hea, et tulumaksumäära kallale ei mindud ning stabiilsus säilib. Sotsiaalmaksu alanemise tagasikeeramise puhul üllatab ikkagi see, et seda teevad kaks eelmises koalitsioonis olnud partnerit olukorras, kus seaduse kehtima hakkamiseni on jäänud vaevalt üks kuu.
  Kuidas saab ettevõtja poliitikut usaldada?
  Sellise järjekindlusetuse korral tahaks küsida: miks peaks ettevõtjad pikaajaliste plaanide tegemisel usaldama tuleviku lubadusi? Arvestada tuleb, et nende kahe muudatuse koosmõjus nihutati maksukoormust veelgi enam töötajalt tööandjale ehk meie maksusüsteem liigub veelgi vasakule. Seega süveneb üks Eesti maksunduse probleem: töötaja ei taju tööandja maksukoormust oma töötasult ega oska seetõttu riigilt vastu nõuda kvaliteetseid teenuseid.
  Uus koalitsioon on võtnud sihikule finantssektori, sest on lausa kolm planeeritavat maksumuudatust, millega finantssektor pihta saab. Kõigepealt pangalõivud. Ma kahtlen, et seetõttu keegi oma tegevuse Eestist ära viib, kuid kindlasti mõjutab see otsuseid tulevikus ning võib-olla ka juba Eesti kasuks tehtud otsuseid.
  Kui eelmine valitsus mängis finantstehingute maksu mõttega, siis nii mõnigi oluline äriotsus tehti just seepärast Riia või Vilniuse kasuks. Finantstehingute maksu küll Eestis ei tulnud, aga kahju on tehtud. Seega annab koalitsioon pankadele jõulise sõnumi ja põhjustab peakontorites kriisikoosolekuid täpseid fakte teadmata.
  Naiivne on arvata, et maksukoormuse tõus ei tule tarbijatele tagasi. Siiski ei peaks valitsus koormama finantssektorit, sh panku, täiendavate maksudega. Kaudselt toob pankadele probleeme ka hoiuseintresside maksustamine ning elusasemelaenu intresside vabastuse piiramine. Hoiuseintresside maksuvabastus muudab teisi finantstooteid konkurentsivõimelisemaks, kuid maksuarvestuse ja -deklareerimise seisukohalt ei soovi ma isegi ette kujutada, mitu rida maksudeklaratsiooni tuleb pangal esitada hoiustajatelt kinnipeetud tulumaksu kohta ning milliste mikroskoopiliste summade deklareerimise ja kontrollimisega tuleb tegelda.
  Tänases madalate intressidega ärikeskkonnas võib sellest muudatustest tekkida rohkem tüli kui tulu. Kodulaenu intresside kärpimine 1200 eurolt aastas 300 euroni aastas meenutab aega, kui see piir oli 100 000 krooni aastas. Paistab, et Eesti poliitikud on peenhäälestamise meistrid ja on aastate jooksul suutnud esialgsest suurest summast teha peenraha. Tundub, et see 300 eurot on jäetud ka rohkem „linnukese“ pärast.
  Midagi erilist ei juhtu
  Regulaarsete dividendide soodsama maksustamise idee on ka varem rahandusministri poolt kõlanud ja seda võib tervitada. Kuigi see ei lahenda kõiki ettevõtjate probleeme, annab see vähemalt veidi rohkem valikuvõimalust nendele äriühingutele, kes ei soovi ega vaja kasumi jätmist äriühingusse, lähtudes äriühingu strateegiast ja küpsusest. Kui lõpuks saab äriühingu kasumit jagada lähtudes 14% suurusest nominaalsest tulumaksumäärast, jääb ka Läti ja Leedu maksusüsteemi kiitvaid seisukohti vähemaks ja saame keskenduda sellele, mida saaks siin ära teha.
  Siiski seda vaid juhul, kui ettevõtjad suudavad uskuda, et see muudatus püsib kauem kui valitsus. Ka see maksumuudatus tekitab ümberjagamist (raha liikumist äriühingult omanikule) ega elavda majandust. Lihtsalt Eesti investor saab paremini raha tarbimisse ja väliskontsernid saavad avada kogunenud kasumi kraanid ja selle Eesti äriühingutest välja võtta.
  Kui väikeriigil on raske olla atraktiivne rahvusvahelises majanduses, siis ebastabiilsel väikeriigil on see lausa ilmvõimatu. Seega on meie maksusüsteem tõesti võtnud suuna põhja, aga seda eelkõige magnetilises ja geograafilises tähenduses. Planeeritavaid maksumuudatusi võiks võrrelda teekonnana Tallinnast Aegnale. Kliima palju ei muutu, aga vaheldust pakub, keegi võidab veidi ja keegi kaotab veidi, kuid elame ühe rahvana ilusti koos edasi. Samas oleks naiivne loota, et selliselt põhja suunas Skandinaavia sotsialismi poole liikudes lööb majandus märkimisväärselt rohkem õitsele. Närtsima loodetavasti ka ei hakka.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehituspood Viimsis paneb uksed kinni: "Ootame tormiseid aegu“
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Eksperdid: Eesti pensionisüsteem toetub liiga raskelt esimesele sambale
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Autoaktsiad: GM rõõmustas investoreid, Tesla kurvastas
USA börsidel noteeritud autofirmade kolmanda kvartali müügitulemused paranesid nii General Motorsil kui ka Teslal, kuid viimase aktsia läks uudise peale langusse.
USA börsidel noteeritud autofirmade kolmanda kvartali müügitulemused paranesid nii General Motorsil kui ka Teslal, kuid viimase aktsia läks uudise peale langusse.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
LinkedIni ekspert juhtidele: tehke rohkem kisa ja kära, hoiate raha kokku
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Hirmust tuleb rääkida, et seda mitte karta
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Elektri universaalteenuse hinnaarengu määrab saastekvoodi turg
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Olulisemad lood

Oluline võit Ukrainale: vene väed suruti Lõmanist välja
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.