Artikkel
 • Jaga lugu:

  Pagarikoda või pagarisaadusi vahendav e-platvorm?

  Kui pagar küpsetab pagaritöökojas saiu, peab ta toimetama teiste pagarikodadega võrdsetes konkurentsitingimustes, mitte ainult vahendame oma tooteid, vaid ka vastutama nende eest, kirjutab Tallink Takso juhatuse liige Tõnu Uusmaa.

  Tõnu Uusmaa.Foto: erakogu
  Teil on pagarikoda. Olete seda aastaid vedanud, valikut laiendanud, maitseid timminud. Tehnikasse ja inimestesse investeerinud. Täitnud sanitaarnõuded, andnud aru ja vastanud järelevalvele, kandnud riigikoormisi.
  Ühel päeval märkate, et üle tee avab uksed uus pagarikoda, hommikuti tuleb sealt sama maitsvat lõhna ning kliente voorib sisse ja välja. Lähete asja uurima. Saiakesed ja maiustused näevad välja kõik samad mis teilgi, maitsevad samuti sarnaselt. Pagaripoe sisustuses midagi erilist pole, aga inimesi käib palju.
  Lähete tagasi oma pagarikotta, teete oma asju lihtsamaks ja ägedamaks, digitaliseerite tootmist, panustate turundusse, hoiate oma inimesi. Te muutute tõesti paremaks, enesekindlus kasvab, aga klientide arv ja tulu mitte oluliselt.
  Peagi ilmub naabrist päevalehes suur lugu, temast on saanud eeskuju mitte teie linnas, vaid juba kaugemal. Investorid toovad talle raha. Naabrist on saanud edulugu.
  Naaber selgitab meediale, et ta ei ole enam mitte pagaritöökoda, vaid pagarisaadusi vahendav e-platvorm ning sellest lähtuvalt ei kehti talle enam pagarikodadele kehtestatud nõuded ega riiklikud töösuhted. Iga kord, kui tervisekaitse maja ette tuleb, jäävad pagarikoja uksed suletuks. Kui riik kitsaskohtadele tähelepanu juhib, ähvardab naaber riigist üldse välja kolida. Ilmuvad välja ka järgmised, kes nimetavad end infoühiskonna teenuste pakkujaks.
  See ei ole mõistujutt, vaid argipäev taksoturul. Usun, et kõik taksofirmad, kliendid, kogu turg on sõidujagajate tuleku üle tänulikud ja sellest palju võitnud. Nad on toonud turule värskust, uusi ideid ja lahendusi. Kuna oleme avatud ja pidevas arengus, hindame taksojagajate panust kõrgelt ning teeme Uberiga ka ise sisulist koostööd. Aga kõige hea kõrval on mõned neist toonud taksoturule tagasi halli ala, ebavõrdsed tingimused.
  Ettevõtja eeldab võrdseid võimalusi
  Tallink Takso loomise üks ajendeid oli just turule uue normaalsuse toomine ja turu korrastamine, s.o sõbralikud juhid, uued ja euronormidele vastavad sõidukid, keskkonnasäästliku kütuse, maagaasi kasutamise, tehnoloogilised lahendused jne. Kas mäletate, kuidas varrukamehed veel kümmekond aastat tagasi laiutasid?
  Kui vahepeal tõepoolest olukord paranes, siis nüüd toimetab osa jällegi väljaspool seadust. Kunagised varrukamehed on tagasi, nad sõidavad taksot või peaks ütlema vahendavad sõiduteenust? Olgu siis veel kord korratud, et sõidujagamine ei ole pelgalt IT-platvorm, tegemist on selgelt taksofirmadega, selle kohta on nüüd olemas ka Euroopa Kohtu otsus. Sõidukikaardita taksoteenuse pakkuja on piraattakso.
  Jääb arusaamatuks, miks mõne sõidujagaja jaoks on probleem jagada sõiduandmeid ametkondadega. Tegemist on ju võimsate IT-firmadega, tehniliste lahenduste taha ei tohiks asi jääda. Või viitab see vajadusele reguleerida tööandja ja töötaja suhet ning eraisiku määratlemist uues majanduses?
  Riiki tuleb tunnustada, et on tekkinud julgus lõpetada hall ja ebaõiglane olukord. Uus seaduseelnõu on selge ja kõigile arusaadav – tänased sõidujagajad on võrdsed taksovedajatega, dokumendid peavad olema korras ning sarnaselt taksofirmadega vastutavad nad oma teenuse eest. Tunnustada tuleb ka meediat ja tehnoloogiaajakirjanikke, kes on kutsunud riiki üles korda majja looma, vastutama sõiduvahendajaid selle eest, mida nad vahendavad.
  Kliendile tähendab see kindlust teenuse kvaliteedis – juhi puhtas taustas, euronormidele vastavas autos ja tasutud kindlustuses. Riigile võrdsete mängureeglite kehtestamist ning eeldatavasti ka veidi täiendavat maksutulu.
  Niisiis. Pagar küpsetab pagaritöökojas saiu, toimetab teiste pagarikodadega võrdsetes konkurentsitingimustes ning pagarikojas töötavad inimesed, kes on töösuhtes oma tööandjaga. Pagarikoda mitte ainult ei vahenda, vaid ka vastutab oma toodete ja teenuse eest. Nii lihtne see ongi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
On prominendi enda teha, et ta vale laulu sisse ei satuks
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apranga käive on aastaga veerandi võrra kasvanud
Leedu rõivatootja Apranga grupi jaemüügikäive ulatus novembris 27,9 miljoni euroni ning on võrreldes 2021. aasta novembriga kasvanud 28,7%.
Leedu rõivatootja Apranga grupi jaemüügikäive ulatus novembris 27,9 miljoni euroni ning on võrreldes 2021. aasta novembriga kasvanud 28,7%.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Euroopa Komisjon pakub Vene nafta hinnalaeks 60 dollarit
Euroopa Komijson tegi liikmesriikidele ettepaneku kehtestada Vene toornaftale hinnalagi 60 dollarit barrelilt, teatas Wall Street Journal.
Euroopa Komijson tegi liikmesriikidele ettepaneku kehtestada Vene toornaftale hinnalagi 60 dollarit barrelilt, teatas Wall Street Journal.

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.