Forex – mitte ainult Jaapani pereemadele

04. aprill 2011, 09:56

Eelmisel kolmapäeval läbis Eesti meediakanaleid uudis, et tuhanded Jaapani pereemad kauplevad valuutaturul ja teenivad seal suuri kasumeid. Tundub küll küsitav, kas selles midagi uudisväärtuslikku oli, aga kindlasti ei olnud tegemist üks päev liiga vara avaldatud aprillinaljaga.

Maailmas kauplevad forexi turul miljonid täiesti tavalised inimesed ja minu hinnangul tegelevad sellega tuhanded inimesed ka Eestis, ehkki siin ei ole nende hulgas ülekaalus ilmselt lastega kodus istuvad emad. Aga üsna kindel on, et valuutakaubandus on jõukohane igale täiearulisele ja õppimisvõimelisele inimesele, kes on valmis enda kallal tööd tegema.

Olen suhelnud üsna paljude kauplejatega üle maailma, jälgin ka pidevalt populaarsemaid forexi foorumeid, ja võin kinnitada, et tavakauplejate hulgas ei ole ma kohanud finatsgeeniusi, kosmoseteadlasi ega ajukirurge. Päris palju on pensionäre, kes on forexis leidnud endale meelepärase igavusepeletaja, mis pealegi pensionilisa toob. Paljud töötud võtavad aga forexit kui uut võimalust ja väljakutset, pealegi võimalust end kodunt väljumata ära elatada.

Selle jutu peale ütlevad skeptikud, et valuutaturg töötab ju ometi suletud süsteemina, ehk kui keegi võidab, siis peab keegi kaotama. Loomulikult on see nii, kuid samas – kui mõelda ratsionaalselt - on ikkagi suur kunst kaotada pidevalt turul, kus võiduvõimalus on iga tehingu puhul 50 %.

Tõenäosusteooria ütleb, et kui igal hommikul visata kulli ja kirja, kus kull on näiteks „osta“ ja kiri „müü“, avada selle alusel üks positsioon ja see päeva lõpus sulgeda, siis pikas perspektiivis peaks tulemus olema null. Sellisel teguviisil on aga olulisi miinuseid: 1) „“pikk perspektiiv“ võib osutuda väga pikaks ja seega on vaja ülisuurt kontot, mis sellist lõbu võimaldab; 2) nulliga kauplemine on lihtsalt ajaraiskamine ja mitte just kõige targem rahapaigutus.

Kauplejaks saamine on ikkagi veidi pikem tee, kui õnnemängijad ette kujutavad. Esmalt tuleb endale selgeks teha, kuidas turg toimib, millised vahendid on kaupleja käsutuses ja kuidas neid vahendeid kasutada. Seejärel tuleb hakata üles ehitama oma kauplemissüsteemi, praktiseerides esialgu demokontol ja seejärel juba väikeste panustega reaalsel kontol reaalse rahaga.

Kogu tarkus ja kõik vajalikud tööriistad on saadaval internetis ja tasuta. Usun, et ma ei liialda, kui ütlen, et mina olen saanud praktiliselt kõik oma teadmised, ideed ja tehnilised vahendid ainult ühest kohast – forexfactory.com. Sealt on lingid mind ajuti muidugi viinud ka teiste ressurssideni.

Tasub muidugi meeles pidada, et keegi ja kunagi ei postita avalikku foorumisse kauplemisstrateegiat ega informatsiooni, mis reaalselt ja kohe suurt kasumit toob. Forex on äri ja turuosalised omavahel konkurendid.

Küll aga paisatakse käibesse ülisuurel hulgal huvitavaid ideid eesmärgiga neid teistelt kauplejatelt laekuva tagasiside abil edasi arendada. Seega ei saa kunagi midagi üks ühele kopeerida, vaid vaja on leida sobivad tükid, panemaks kokku isiklik kauplemispusle.

Kõik kirjeldatud tegevused nõuavad aega ja pühendumust, kuid samas eeldavad need huviliselt vaid seda, et on olemas internetiühendusega arvuti ja võime mõelda ratsionaalselt, loogiliselt, emotsioonivabalt.

Seega, hea lugeja, kui te juhuslikult ei ole Jaapani pereema, siis ärge heitke meelt - teil on siiski kõik eeldused saada heaks ja kasumlikuks kauplejaks.

Ei maksa muretseda ka sellepärast, kas võidetavat raha turul ikka jätkub. Forexi turg on alati ja tugevalt üle ujutatud inimestest, kes on sattunud sinna eksikombel, peavad kauplemist hasartmänguks või siis ülikiireks ja lihtsaks rikastumisviisiks. Nende kulul asjalikud kauplejad elavadki ja oma arveid tasuvad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. April 2011, 09:57
Otsi:

Ava täpsem otsing