Andres Sursu • 19. oktoober 2012 kell 4:05

Pension laenukatteks? Ei, valimistrikk!

Briti Liberaal Demokraatide liidri Nick Cleggi ettepanek lubada vanematel ligipääs oma pensionile enne pensionile jäämist, et maksta oma laste eluasemelaenud, tekitas palju vastukaja, kirjutab Inglismaalt Andres Sursu.

Idee ise seisneb selles,et selmet noor inimene alustab oma iseseisvat elu kohe suure laenuga ja seob ennast võlaga mitmekümneks aastaks, võivad tema vanemad oma elu jooksul kogutud rahaga teda toetada.Samas lubab juba praegugi seadus inimestel võtta peale 55. eluaastat kuni 25% oma kogutud pensionist maksuvabalt välja ja kasutada seda oma äranägemise järgi. Sealhulgas soovi korral ka lapse majalaenuks. Nii et jääb arusaamatuks, mida asepeaministri ettepanek konkreetselt muudaks.

Samuti läheb Cleggi ettepanek põhimõtteliselt vastuollu sõnumiga, mida valitsus üritab rahva seas juurutada. Nimelt, et inimesed peaksid rohkem raha säästma vanaduspõlveks, kuna riik ei suuda neid piisavalt toetada. Kuna senini oli pensioni kogumine vabatahtlik ja vaid 1/3 töötavast elanikkonnast kogus pensioni, võttis valitsus vastu seaduse, mille alusel algas selle aasta 1. oktoobrist inimeste automaatne liitmine riikliku pensioniskeemiga. Kõikide töötajate liitmine loodetakse lõpule viia aastaks 2017.

Üldiselt võib Nick Cleggi ettepanekut nimetada vaid sooviks saada tähelepanu. Juba ammu on olnud märgata, et pärast tooridega valitsuse moodustamist on nad kaotanud oma näo ja vajunud sügavasse identiteedikriisi, mis ähvardab parteid lõhkuda. Oleks valimised homme, ootaks neid ees tõenäoliselt hävitav kaotus.

Hetkel kuum