27. oktoober 2013 kell 4:02

Vene vangerdus ülemtarbijakaitsjaga

Samal ajal, kui Vene eksperdid olid kontrollimas kaheksat siinset kala- ja seitset piimatööstusettevõtet, tehti ametist lahti Venemaa üks tuntumaid ametnikke. Föderaalse tarbijate õiguste ja inimese heaolu järelvalveteenistuse (Rospotrebnadzor) juhi ja riigi peasanitaararsti Gennadi Oništšenko otsuseid on tunda saanud nii venelased ise kui Venesse eksportivad riigid ja ettevõtjad.

Euroopa Liidu liikmesriikide ettevõtete kontrollimine on meie veterinaar- ja toiduameti peadirektori Ago Pärteli jutu järgi ELi ja Venemaa kokkuleppest tulenev tava. Kontrolli tulemus võib aga tema hinnangul olla ettearvamatu ega sõltu tegelikult sellest, kui hästi ühes või teises ettevõttes mingeid nõudeid järgitakse. „Seda, kas meie kala- ja piimatooted vastavad Venemaa nõuetele, ei otsusta mitte kohalkäinud eksperdid, vaid neist kõrgemal asuv juhtkond,“ on Pärtel öelnud ERRi raadiouudistele.

Suuresti on just Oništšenko olnud ametnikuks, kelle otsus on seisma pannud ühe või teise kauba liikumise üle Venemaa piiri. Mõni nädal tagasi tabas selline saatus Leedu piimatooteid. Varasematest kordadest meenuvad Moldaavia venid, Gruusia mineraalvesi, Läti sprotid, Ukraina kompvekid.

See mees juhtis organisatsiooni, mis – kui laenata vene ajakirjaniku Maksim Kononenko sõnu – kontrollis kõike, mida on üldse võimalik kontrollida: vee kvaliteeti, koolilõunaid, lennukimüra, olümpiamänge, juurviljaladusid… Aga mis peamine – importi (Venemaa poolt vaadates siis). Ühtlasi peetakse Oništšenkot üheks enam tsiteeritud ametnikuks Venemaal. Tema ametlike lausungite kõrval on märkimisväärse koha leidnud ka kõikvõimalikud vene kaasaegset (poliitilist) folkloori rikastavad ütlemised. Nii näiteks on ta tõdenud, et „varesed on sulgedega hundid“.

Samas ei pidanud vankumatu suitsetamisvastane Oništšenko mõistlikuks lõigata tuntud multifilmidest „Oota sa!“ välja stseenid, kus hunt suitsetab, kui selline arutelu kerkis. „Las see hunt jookseb ekraanil ringi ja suitsetab, ta on ju suli,“ põhjendas ta toona oma „leebust“.

Töötuna ei saanud aga Oništšenko olla kuigi kaua, sest juba vanast ametist vabastamise päeval võeti ta tööle peaminister Dmitri Medvedjevi abina. Saab siis näha, kas järgmised tarbijate huvides tehtavad kaubandustõkked rajab juba (ajutiselt ) Oništšenko mantlipärijaks määratud Anna Popova või hoopis peaminister ise.

Autor: Peep Talimaa, Peep Talimaa

Hetkel kuum