• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vene vangerdus ülemtarbijakaitsjaga

  Samal ajal, kui Vene eksperdid olid kontrollimas kaheksat siinset kala- ja seitset piimatööstusettevõtet, tehti ametist lahti Venemaa üks tuntumaid ametnikke. Föderaalse tarbijate õiguste ja inimese heaolu järelvalveteenistuse (Rospotrebnadzor) juhi ja riigi peasanitaararsti Gennadi Oništšenko otsuseid on tunda saanud nii venelased ise kui Venesse eksportivad riigid ja ettevõtjad.

  Euroopa Liidu liikmesriikide ettevõtete kontrollimine on meie veterinaar- ja toiduameti peadirektori Ago Pärteli jutu järgi ELi ja Venemaa kokkuleppest tulenev tava. Kontrolli tulemus võib aga tema hinnangul olla ettearvamatu ega sõltu tegelikult sellest, kui hästi ühes või teises ettevõttes mingeid nõudeid järgitakse. „Seda, kas meie kala- ja piimatooted vastavad Venemaa nõuetele, ei otsusta mitte kohalkäinud eksperdid, vaid neist kõrgemal asuv juhtkond,“ on Pärtel öelnud ERRi raadiouudistele.
  Suuresti on just Oništšenko olnud ametnikuks, kelle otsus on seisma pannud ühe või teise kauba liikumise üle Venemaa piiri. Mõni nädal tagasi tabas selline saatus Leedu piimatooteid. Varasematest kordadest meenuvad Moldaavia venid, Gruusia mineraalvesi, Läti sprotid, Ukraina kompvekid.
  See mees juhtis organisatsiooni, mis – kui laenata vene ajakirjaniku Maksim Kononenko sõnu – kontrollis kõike, mida on üldse võimalik kontrollida: vee kvaliteeti, koolilõunaid, lennukimüra, olümpiamänge, juurviljaladusid… Aga mis peamine – importi (Venemaa poolt vaadates siis). Ühtlasi peetakse Oništšenkot üheks enam tsiteeritud ametnikuks Venemaal. Tema ametlike lausungite kõrval on märkimisväärse koha leidnud ka kõikvõimalikud vene kaasaegset (poliitilist) folkloori rikastavad ütlemised. Nii näiteks on ta tõdenud, et „varesed on sulgedega hundid“.
  Samas ei pidanud vankumatu suitsetamisvastane Oništšenko mõistlikuks lõigata tuntud multifilmidest „Oota sa!“ välja stseenid, kus hunt suitsetab, kui selline arutelu kerkis. „Las see hunt jookseb ekraanil ringi ja suitsetab, ta on ju suli,“ põhjendas ta toona oma „leebust“.
  Töötuna ei saanud aga Oništšenko olla kuigi kaua, sest juba vanast ametist vabastamise päeval võeti ta tööle peaminister Dmitri Medvedjevi abina. Saab siis näha, kas järgmised tarbijate huvides tehtavad kaubandustõkked rajab juba (ajutiselt ) Oništšenko mantlipärijaks määratud Anna Popova või hoopis peaminister ise.
  Autor: Peep Talimaa, Peep Talimaa
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.