Pille Ivask • 10 aprill 2015

Odav nafta paneb Shelli suurtehingule põntsu?

Shell.  Foto: epa

Sel nädalal tulnud teade, et Shell plaanib osta BG Groupi, on pannud esimese keerulisse olukorda – kõrge nafta hind tooks kaasa tehingu edukuse, madal hind hävingu, kirjutab Financial Times.

„Tehingu tõeline probleem seisneb selles, kas nafta hind tõuseb üle 90 dollari barrelist või mitte. 90 dollarit on Shelli keskmine tase. Kui nafta hind tõuseb üle 90 dollari barrelist, siis muutub tehing Shelli jaoks finantsilises mõttes suurepäraseks,“ lausus Matthew Beesley Henderson Global Investorsist.  „Kui nafta hind tõuseb 70 dollarini barrelist, on see tehing majanduslikult tolereeritav, kuid kui see ei tõuse kõrgemale sellest tasemest, kus ta on praegu, on tegu probleemiga,“ lisas Beesley.

Brenti toornafta hind on langenud võrreldes eelmise aasta suvega umbes poole võrra ning seega on langenud ka energiaettevõtete turuväärtused, kaasa arvatud BG Groupi oma. See on ka põhjus, miks Shell plaanib praegu ostu teha.

Fidelity MoneyBuilder Dividend Fundi portfellihaldur Michael Clark kiitis samuti Shelli tehingu pikemas perspektiivis kasulikuks olevaks. „Palju sõltub küll nafta hinnast, ent ajalugu on näidanud, et odav nafta ei püsi kaua,“ ütles Clark.

Siiski nähakse Shelli tehingu puhul ka ohte. Näiteks kardetakse, kas Shelli tegevdirektor Ben van Beurden suudab saavutada 2,5 miljardi dollari suuruse kulude kokkuhoiu, mida ta on lubanud. Lisaks kardetakse, et kuigi BG ülevõtmine teeb Shellist suurima välismaise naftakompanii naftarikkas Brasiilias, siis võib ülevõtmine tähendada omakorda seda, et plaanitud projektid lükkuvad edasi.

Carmignac Gestioni fondihaldur Michael Hulme tõi välja ka Shelli bürokraatliku poole. „Shell on ka suur ning bürokraatlik üksus, kellel pole varasemalt just palju edukaid ülevõtmisi. Shell ja BG koos võib tähendada, et osa Shelli bürokraatiast läheb üle BGsse, kes pole nii bürokraatlik,“ märkis Hulme. 

Royal Dutch Shell kinnitas kolmapäeval, et on jõudnud läbirääkimiste lõpufaasi Suurbritannia firma BG Groupi ostmiseks. Tehingu suurus võib ulatuda 70 miljardi dollarini.

Hetkel kuum