Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Talpseppade investeerimisfirma tuleproov

    Mikk TalpseppFoto: Eiko Kink

    Mikk ja Tõnn Talpsepa läinud kuul loodud investeerimisfirmasse Etalon Varahaldus on vendade kinnitusel praeguseks investeerimissoovi kinnitanud ligi 70 investorit, kes panustavad kokku rohkem kui 2 miljonit eurot.

    Plaanin investeeridaJaak Roosaare, väikeinvestor

    Tuli jutuks Mikk Talpsepaga Etaloni investeerimine ja mullegi pakuti võimalust emissioonis osaleda. Ma väga hästi vendasid ei tunne, kuid olen nõus, et nende senine taust on julgustav ja edukas. Lisaks tunduvad nad ausate ja usaldusväärsetena. Ma plaanin Etaloni investeerida 1-5% oma varast – tegemist on siiski piisavalt riskantse varaklassiga. 26% aastas teenida on võimalik ilmselt teatud mahtude piires ja eeldab ka keskmisest suuremat volatiilsust. Ma ei ole väga kindel, et nad suudavad seda eesmärki täita plaanitud 400-500 miljoni euro mahtudeni, kuid esialgu väiksemate summade puhul ehk küll. Mulle meeldib asjaolu, et fondil puudub tüüpiline riskifondi 2/20% skeem – ma ei pea maksma haldustasu, vaid maksan üksnes tulemuste eest.

    Intervjuus Äripäevale selgitab ettevõtte investeeringute juht Mikk Talpsepp, et kuigi tootluseesmärgid on kõrged ja ta paigutab vennaga kahasse firmasse 350 000 eurot isiklikku raha, tuleks investoritel arvestada ka mitme riskiga.
    Mitu investorit on praeguseks Etalon Varahaldusesse investeerimissoovi kinnitanud?
    Emissioonieelselt suhtlesime ligi 80 isikuga. Osa neist pöördus ise meie poole, osa poole pöördusime ise. Investorite huvides ja seepärast, et mõnel investoril oli soov vabastada vabad vahendid hiljem, jagasime emissiooni kolme märkimise tähtaja peale: 21. mai, 21. juuli ja 22. oktoober. Mai märkimise järgselt peaks esialgsetel andmetel Etalon Varahaldus ASi omakapital ületama 2 miljonit eurot ja aktsionäre olema 70.
    Kas on olnud huvi ulatuse või investeerida soovivate inimeste puhul üllatusi?
    Üllatusi ei ole olnud, küll aga tundus, et rohkema kapitali kaasamiseks oleks pidanud olema madalamad tootluse eesmärgid, kõrgem planeeritud dividendimäär ja väiksema riskiga ettevõtmine. Riskidele tähelepanu juhtimine ilmselt kahandas mõnevõrra huvi, kuid meie eesmärk oligi, et investorid teadvustaksid, et suhteliselt väga kõrged tootluse eesmärgid on seotud kõrgema riskiga ning kapitali kasvatamine ole sirgjooneline ülesliikumine vaid arvestada tuleks ka tagasilöökidega ja ohuga, et seatud eesmärgid võivad jääda täitmata.

    Tasuta pudrumägesid ei oleRene Ilves, väikeinvestor

    Eelistan ise oma raha manageerida, kuna ajalooliselt on see andnud kõige paremaid tulemusi. Seega ei plaani Etaloni raha panna. Ma olen juba pikemat aega olnud fondiinvesteeringute osas kriitiline. Fondijuhtidel pole absoluutselt mingit vastutust, otsustamisprotsess on kas segane või fondijuhi võimed piiratud. Enamasti on sinu investeering lihtsalt teiste väikeinvestorite armul. Inimesed peaks oma raha ise majandama – tihti tehakse see viga, et teenitakse enda erialal raha ja siis minnakse seda teise sektorisse kasvatama – kas siis kinnisvara või aktsiad. Iga kingsepp peaks ikka jääma oma liistude juurde ja kui inimene on mingi sektoris spetsialist, siis peaks ta oma vara püüdma ka sealsamas sektoris kasvatada. Mitte kuskil ei ole tasuta piimajõgesid ja pudrumägesid. Seetõttu ei usalda ma oma raha kellelegi teisele peale enda ja ei investeeri börsiettevõtete ringist väljapoole. Soovitan samuti käituda ka teistel.

    Kui palju isiklikku raha on Etalon Varahalduse juhatus praeguseks ettevõttesse paigutanud?
    Mai emissiooni järgselt paigutasid juhatuse liikmed Etalon Varahaldus aktsiatesse 350 000 eurot. Kavatsen tulevikus täiendavalt aktsiaid märkida, mis sõltub muude investeeringute võimalikust müügist, mida ei olnud veel võimalik või mõistlik mai emissiooniks vabastada.
    Suuremate investeeringutena näiteks teatud investeeringud kinnisvarasse, samuti näiteks kiiresti areneva börsivälise ettevõtte LHV Grupp aktsiad. Samuti oli mõistlik jätta isiklik reserv juhuks, kui algul Etalon Varahaldus ei saavuta eesmärgist edu, sest võimalik tasu on tugevalt seotud tulemusega.
    Praegu on Etaloni juhatuse liikmed määranud ametisse neljaliikmelise nõukogu, mis peaks kontrollima aktsiaseltsi juhtimist. Kui nõukogu liikmed on juhatuse head tuttavad, siis kas nad saavad olla tulevikus oma töös sõltumatud?
    Nõukogu liikmed on aktsionäride esindajad ja aktsionäride valitud. On muidugi väga tähtis, et nõukogu liikmed oleksid usaldusväärsed ning praegused nõukogu liikmed seda kindlasti on. Nad on kõrgelt haritud ja piisava kogemusega. Nõukogu ja juhatuse vahel peavad olema usaldusväärsed suhted.
    Etaloni rakendatavad optsioonistrateegiad eeldavad keskmisest väikeinvestorist oluliselt paremat tuletisinstrumentide tundmist ja pikaajalist kogemust. Kas nõukogul on olemas vastav pädevus, et ettevõtte juhtimisel kaasa rääkida?
    Nõukogu ei tegele vara ega ettevõtte juhtimisega. Nõukogu funktsioon on teostada järelevalvet juhatuse tegevuse üle, et järgitaks üldisi tegevussuundi ning nõustada oluliste arengute, laienemise ja muude küsimuste korral. Meil on nõukogus piisavalt teadmisi investorsuhete, energeetika ja ärijuhtimise vallas. Usun, et nõukogu suudab täita enda rolli suurepäraselt. Investorsuhete ja paljude organisatoorsete küsimuste teemal on nõukogu juba korduvalt ka oma nõustavat rolli täitnud.
    Kas Sulle teadaolevalt kavatsevad ka nõukogu liikmed ettevõttesse enda raha investeerida?
    Neljast nõukogu liikmest kolm märkisid aktsiaid.
    Et Sina hakkad ainuisikuliselt tegelema ettevõtte investeeringute juhtimisega, siis on aktsionäride jaoks investeering Etaloni investeering Mikk Talpseppa. Kuidas on Etalon maandanud riski, puhul kui Sa mingil põhjusel oma tööd jätkata ei saa?
    Igas ettevõttes on teataval määral isikuriske. Steve Jobsi enam ei ole, aga Apple jätkuvalt tegutseb. Samuti Bershire Hathawaysse investeerimisel omal ajal investorid ilmselt pidid arvestama riskiga, kas ettevõtte ilma Buffettita suudab edu jätkata.

    Etalon Varahaldus AS

    Ettevõtte põhitegevus on turu ebaefektiivsustele üles ehitatud investeerimis- ja kauplemisstrateegiate rakendamine ning väärtusinvesteerimine (value investing). Tehinguid tehakse nii turgude tõusu kui ka languse peale. Ettevõte teeb investeeringuid peamiselt USA aktsiaturgudel.

    Perioodil 2015–2025 on ettevõtte eesmärk kasvatada A-aktsia raamatupidamisväärtust keskmiselt +26% aastas ehk 1 euro pealt 10 euroni.

    Ettevõte emiteerib uutele investoritele A-aktsiad (lihtaktsiad).

    A-aktsia annab aktsionärile hääleõiguse aktsionäride üldkoosolekul ja õiguse osaleda aktsiaseltsi kasumi jaotamisel.

    B-aktsiad on emiteeritud ettevõtte asutajatele ja annavad eriõiguse eelisdividendiks 20% väärtusest, mis ületab A-aktsiate puhasväärtuse kasvu +4% aasta algusest ja eelmist A-aktsia kõrgeimat väärtust, millelt on eelisdividendi arvestatud.

    Etalon Varahaldusel on kolm tütarettevõtet: Etalon Capital OÜ, Etalon Trading OÜ ja Reservvarad OÜ.

    Allikas: Etalon Varahaldus AS

    Kui likviidne on aktsionäri jaoks investeering Etaloni?
    Investeering Etalon Varahalduse A-aktsiatesse on ilmselt keskmiselt vähem likviidne, sest aktsiate peamine müügivõimalus on aktsiate tagasiostuprogrammid, kuid ilmselt saame investoreid omavahel kokku viia, kui on vastastikust huvi ühelt poolt müüa, teiselt osta. Paraku tuleb arvestada sellega, et aktsiaid ei saa müüa nendele, kes ei ole ühinenud aktsionäride lepinguga.
    Kui tõenäoliseks pead võimalust, et Etaloni raha paigutanud investor võiks kaotada kogu oma vara?
    Igasse ettevõtmisesse investeerinu võib teoorias kaotada kogu investeeritud kapitali ja Etalon Varahaldus ei ole selle koha pealt ei hea aga halb erand. Pealegi näiteks erinevalt fondidest on meil kontserni struktuur, mis hoopiski peaks riske vähendama. Riskantseks teeb meid eelkõige tegevuse iseloom, mis seisneb riskide võtmises. Kaudselt oleme nagu kindlustusfirma, mis tegutseb börsil. Oleks vale öelda, et riskid ei või meie vastu pöörduda.
    Investeerimisfirma struktuur koosneb emafirmast ja kolmest tütarfirmast. Milline on mõju ülejäänud kontsernile, juhul kui üks tütardest peaks pankrotistuma?
    Mõju on kindlasti negatiivne, kuid üldjuhul peaks emaettevõte jääma püsima.
    Etalon pakub aktsiaid kuni 150 investorile – juhul kui ettevõttesse soovib investeerida enam kui 150 investorit, siis mille alusel te valiku langetate?
    Eelkõige püüame kaasata ettevõtlikke, eetilisemate põhimõtetega isikuid, kellele riskide võtmine võiks sobida. Paraku saame mitteavaliku suunatud emissiooni käigus aktsiaid pakkuda üksnes 150 investorile ega tohi edastada pakkumismaterjale rohkematele investoritele.
    Mis on investori jaoks investeerimisel miinimumsumma?
    Mai märkimise eesmärk oli veidi tekitada kandepinda järgmisteks kapitali kaasamisteks, mistõttu mai emissioonis meil ei olnud konkreetset miinimumsummat, kuid siiski pidime paraku mõned investorid tagasi lükkama. Juulis ja oktoobris toimuvatel Etalon Varahalduse A-aktsiate märkimiste puhul kaasame eelkõige investoreid, kellega oleme juba suhtlemas.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Novira Capitalil sai Riias valmis ärikvartal
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Vallandatud Tallinna Hambakliiniku juht: tahtsin ise ammu lahkuda
“Mõni aasta tagasi sain aru, et niipea, kui linnajuhtkond muutub, ei hakka keegi süvenema asja sisusse", ütles Maksim Volkov, keda uus Tallinna võim kolmapäeval SA Tallina Hambakliinik juhi kohalt vallandas.
“Mõni aasta tagasi sain aru, et niipea, kui linnajuhtkond muutub, ei hakka keegi süvenema asja sisusse", ütles Maksim Volkov, keda uus Tallinna võim kolmapäeval SA Tallina Hambakliinik juhi kohalt vallandas.