Fredy-Edwin Esse • 14. august 2015 kell 7:30

Ärge Apple'i tõusule veel panustage

Apple'i logo   Foto: EPA

Maailma suurimat tehnoloogiafirmat Apple on tabanud järjest rida halbu uudiseid ja firma pessimistlikud väljavaated on mitme aasta haripunktis. Maailma tõenäoliselt populaarseimat aktsiat ootab ees ilmselt veel omajagu kukkumist enne, kui võib taas tõusule asuda.

Apple’it on tabanud üsnagi tugev pessimismilaine, mida on toitnud firma jaoks negatiivsed uudised. Taas paistab, et investorite ja isegi analüütikute suhtumine ettevõttesse on teinud kannapöörde ja taas on populaarne olla anti-Apple.

Apple kukkus teisipäeval 5,2%, mis kahandas selle aasta plussi vaid 2,8% peale. Hullem veel: aprillikuisest tipust on aktsia tulnud alla ligi 16% ja pole enam kaugel karuturust (20% langust viimasest märkimisväärsest tipust). Arvestades Apple’i suurust, mis veel juuli keskel küündis üle kolmveerand triljoni dollari, on sedavõrd suur langus märkimisväärne ja püüab palju tähelepanu.

Suurem langus sai alguse juuli keskel, kui firma avalikustas oodatust kehvemad majandusaasta kolmanda kvartali tulemused ja nõrga väljavaate selleks kvartaliks. Üsnagi heade numbritega ärahellitatud investorid tõttasid kohe aktsiat müüma ning sealt edasi on see kõik justkui mäest allaveereva lumepallina kasvanud.

Mulle hakkab olukord meenutama 2012. aastat, kui ma firmas ise aktsionär olin ja firma näitas häid majandustulemusi. 21. septembril 2012 tuli välja iPhone 5 ning aktsia tõusis uue splitiga korrigeeritud hinna alusel esimest korda üle 100 dollari. Kuid meelestatus firma suhtes oli muutumas - Steve Jobs oli aasta surnud, Tim Cooki kadus usk ning uut tootekategooriat polnud silmapiiril näha. Sellele järgnes langus ning aktsia vajus järgmise aasta aprilliks 55 dollarini. 45% firma turuväärtusest oli kadunud ning alles kaks aastat pärast languse algust suutis aktsia taas 100 dollarini jõuda.

Mõistagi ei tasu arvata, et kõik kordub täpselt nagu kolm aastat tagasi, aga teatud sarnasusi võib leida. Suurim sarnasus praegusel juhul ongi investorite meelestatus. Börs võib kohati olla kõige irratsionaalsem koht maamuna peal ja kui karjaefekt hakkab maad võtma, siis pole kasu ratsionaalsetest argumentidest ega heast kõhutundest.

Nõiaringi haardes

Apple võib kõigele lisaks sattuda ühte väga ebameeldivasse nõiaringi ja minu hinnangul on nad selles kolmeastmelises protsessis juba poole peal. Analüütikud on üldjuhul suhteliselt aeglased reageerima uudistele uute hinnasihtidega, sest uudiseid on sedavõrd palju, et igale kuulujutule polegi mõtet reageerida.

Seetõttu oodatakse ja kogutakse veidi rohkem andmeid, et seejärel need enda mudelist läbi lasta ja lõpuks avalikustada hinnasiht. Turg on alati kiirem reageerima ja analüütikute hinnasihid on tihtipeale reageeringud turul toimuvale.

Apple’i puhul on juba hulk negatiivseid uudiseid tulnud, mis on kukutanud firma aktsia kõigi aegade tipu juurest üle 15%. Nüüd on hakanud analüütikud lõpuks avalikustama enda hinnasihte, võttes arvesse neid negatiivseid uudiseid ja kukkunud hinda. Kui nüüd analüütikud hinnasihte alandavad, siis see on veel topeltnegatiivne uudis, mis loob aktsiale lisahinnasurve ja viibki aktsia n-ö nõiaringi. Just selline olukord leidis aset ka 2012. aastal.

Hiina valmistab muret

Üks suurimaid hädasid Apple’i jaoks saabus teisipäeval uudisena Hiinast, kus kohalik keskpank otsustas devalveerida jüaani ligi 2%, ja see otsus pühkis päevaga Apple’i turuväärtusest 13,5 miljardit dollarit. Põhjus oli väga lihtne.

Hiina on Apple’i suurim kasvuturg ja paari aasta pärast kõige suurem turg üldse. Nõrgem jüaan tähendab seda, et firma teenib Hiinas müüdud seadmete pealt vähem raha, kui lõpuks tulu dollaritesse ümber arvestada.

Juba aastaid on Apple’i investorid muretsenud, kuidas firma suudab piisavalt käivet ja kasumit kasvatada. Tagasilöök suurimal kasvuturul investoritele ei meeldi ning Hiina majandusprobleemide taustal ei ole sealt suuri positiivseid üllatusi järgmistes kvartalites oodata.

Apple pole kasvuaktsia

Minu jaoks näitab see olukord ilmekalt, kuidas investorid ei tohiks enam Apple’isse suhtuda kui kasvuaktsiasse. Ma küsiks nii: mis kasvuaktsiaga on tegu, kui see kasvab kolme aastaga hädised 15%? Loodetavasti praegune langus suudab investoritel pildi veidi selgemaks lüüa ja mitte rajada firmale ebareaalseid ootusi.

Apple’i ettevaatav kasumi-hinna suhe (P/E) on 12, samas kui S&P 500 indeksil on see 17,7. Eelkõige peaks kasvuaktsiale viitama kõrge P/E, mitte madal. Lisaks on firma juba kolm aastat maksnud dividende ja käivitanud läbi aegade suurima aktsiate tagasiostuprogrammi. See ka ei kõla väga kasvuaktsiale omaselt.

Isegi kui Apple kaotab veel paarkümmend protsenti hinnast, siis firma majandusnäitajad on tugevad ja krahh neid küll ees ei oota. Firma peaks üritama aktsionäridele rohkem raha tagastada ja suurendada enda dividendi - ehk käituma rohkem nagu väärtusaktsia. Edasine langus pakub kindlasti ühel hetkel head ostukohta ja Apple oleks tugev aktsia kindlustamaks ja hajutamaks oma portfelli. Ärge lihtsalt lootke, et firma turuväärtus lähima viie aasta jooksul kahe- või kolmekordistub 1,5 või 2 triljoni dollarini.

Hetkel kuum