Mait Kraun • 24. august 2015 kell 12:17

USA börsid avanesid sügaval punases

New Yorgi börs  Foto: EPA

USA suurimad aktsiaindeksid kukkusid avanemisel üle 5 protsendi ja jõudsid madalaima tasemeni alates oktoobrist.

Standard & Poor’s 500 indeks kukkus turu avanemisel 100 punkti (4,9%) 1874 punktini ja Dow Jonesi odavnes 1000 punkti võrra (6%) 15 441 punktini. Nasdaqi indeks kukkus ligi 8 protsenti 4350 punktini. Mõnekümne minuti jooksul on indeksid mõnevõrra taastunud ja päevane langus ulatub eri indeksite puhul 3-5 protsendini.

Järsk müügilaine on suuresti tingitud Hiina aktsiaturu kukkumisest – Shanghai Composite sulgus täna 8,5 protsenti madalamal, mis on suurim langus alates 2007. aastast. See on kaasa tõmmanud ka kõik teised maailma aktsiaturud. Investorid lootsid, et Hiina Keskpank sekkub nädalavahetusel turgudele, aga seda ei juhtunud. Kardetakse, et Hiina ja teiste arenevate turgude majandused aeglustuvad veelgi.

Dow Jonesi indeks odavnes reedel 3,1 protsenti ja jõudis korrektsiooni (üle 10protsendiline langus). Nädala lõikes tegi indeks nelja aasta suurima kukkumise. USA börs avati Eesti aja järgi kell 16:30.

„Kui eeldada, et arenevate turgude aeglustumine mõjub globaalsele kasvule väga negatiivselt, siis peab olema väga ettevaatlik, kui kutsuda praegust langust ostukohaks,“ ütles Russell Investmenti strateeg Wouter Sturkenboom. „Kui arvata, et USA turgude puhul on mõju väikesm, siis peaks aktsiaturud veel langema, et tekiks ostukoht.“

Reedel kukkus S&P500 indeks 3,2 protsenti ja jõudis alla 2000 punkti taseme. Viimati oli indeks sellest tasemest madalamal veebruaris.

Ta lisas, et Hiina Keskpanga ja valitsuse laialdasel sekkumisel võivad turud stabiliseeruda. Stabiilne olukord ei pruugi aga kaua kesta. „Isiklikult ei panustaks ma Hiina valitsuse võimetele aktsiaturgu kontrolli all hoida,“ ütles ta.

 

Hetkel kuum