Mait Kraun • 8. november 2015 kell 10:30

USA naftatööstust ähvardab pankrotilaine

Naftatootmine USAs.  Foto: Bloomberg

Paljud USA naftatootjad on võtnud omale kohustusi, mida on pärast nafta hinnalangust järjest raskem tasuda. Paljud ettevõtted võivad jõuda pankrotini, kirjutab CNN Money.

USA naftabuum on viimastel aastatel meelitanud palju raha. Naftaettevõtted on võtnud tohutult võlgasid, et rahastada puurseadmete ja uue varustuse ostmist.

Probleem on aga selles, et ajal, mil naftatööstus tegi suuri investeeringuid, oli nafta hind veel 100 dollari juures barrelist. Nüüd on nafta hind langenud 45 dollarini ja analüütikute sõnul 100 dollari taset niipea uuesti ei näe.

See tähendab, et võlgade teenindamine on muutunud keerulisemaks. „Energiasektor on olnud tõeliselt ohtlik. Tulemas on mitmeid pankrotte,“ ütles investeerimisfirma USAA Investmentsi investeeringute juht R. Matthew Freund.

Võlakirjaturg on muutumas

Võrreldes mõne aasta taguse ajaga on olukord dramaatiliselt muutunud. Rämpsvõlakirjade turg ja madalad intressimäärad on aitanud USA energiabuumil õitseda. Odav krediit võimaldas ettevõtetel investeerida uutesse tehnoloogiatesse – näiteks hüdraulilisse frakkimisse, mis tegi raskesti ligipääsetavates kohtades nafta puurimise lihtsamaks.

Paljud „lühikese elueaga“ ja „küsitava ärimudeliga“ ettevõtted said võlakirjaturgudelt rahastust, ütles Freund.

Viimasel ajal on krediidi hind naftaettevõtete jaoks aga hüppeliselt kasvanud, vaatamata sellele, et naftahinnad on 40-50 dollari juures mõneti stabiliseerunud.

„See on ohusignaal. Midagi halba on toimumas,“ ütles miljardärist investor Jeffrey Gundlach neljapäeval toimunud ETF.comi konverentsil.

Ülepakkumine jätkuvalt probleem

Gundlach tõi välja, et USA naftavarud on jätkuvalt suured, vaatamata sellele, et USA tootmine on aeglustumas. See viitab asjaolule, et ülepakkumise probleem, mis hinnad alla tõi, pole veel lahenenud.

Gundlach ütles, et energiasektori rämpsvõlakirjade turust hoiab ta täielikult eemale. Varem on sektor pakkunud fikseeritud sissetulekut püüdvatele investoritele head teenimisvõimalust. Gundlach soovitab oma klientidel kõrge tootlusega võlakirjaturust üldse eemale hoida. „Rämpsvõlakirjad tuleb maha müüa siis, kui olukord on hea,“ ütles ta.

Isegi need, kes usuvad naftaturu taastumisse, kõlavad energiasektori suhtes negatiivselt. „Nafta hinnad hakkavad tõusma, sest turgu juhivad hullud inimesed,“ ütles Peritus Asset Managementi kaasasutaja Tim Gramatovich. Ta viitas oma ütluses Vladimir Putinile ja Venemaa rollile energiasektoris.

Hetkel kuum