Kadi Neemre • 13. jaanuar 2016 kell 17:02

Presidendivalimised võivad sellel aastal turge kukutada

Foto: EPA

Investorite jaoks on 2016. alanud keeruliselt – S&P 500 on aasta algusest saadik teinud ligi 5,1% languse. Kui ajalugu kordub, siis ei muutu olukord üldsegi mitte paremaks.

Turud kipuvad presidendi teise ametiaja viimasel aastal langema, vahendab CNBC.

Alates aastast 1900 on S&P 500 presidendi 8.ametiaastal keskmiselt kukkunud 1,2%. Suurim langus toimus George W. Bushi viimasel ametiajal 2008. aastal, mil turg tegi 41% languse.

“Käesoleval aastal on aga mitmeid põhjuseid, miks aktsiad võivad langeda – näiteks kukkuvad nafta hinnad ja aeglusuv globaalne majanduskasv ja valimistega seotud ebakindlus,” hoiatas populaarse investeerimisalase uudiskirja "Stock Trader's Almanac" toimetaja Jeff Hirsch.

Novembris saab USA omale uue presidendi. Kes see olema saab, on veel aga ebaselge, kuid ebaselgus ei ole turgudele hea.

Lisaks on presidendid oma teise ametiaja viimasel aastal paljuski ettearvamatumad kui varasematel aastatel, mis samuti lisab ebakindlust.

Lootust on, et see aasta ei lõppe pooltki nii halvasti kui minevikus, kuid see sõltub sellest, kes investorite arvates võidab valimised.

Kui aktsiad tõusevad ajavahemikus 31.juuli ja 31. oktoober, siis on inimesed seda meelt, et võidab võimulolev partei. Kui aktsiad aga kukuvad, siis arvatakse, et valitsemise võtab üle uus partei. Taaskord on see seotud ebakindlusega.

Erinevad sektorid võivad samuti valimiste-eelsel perioodil kogeda tõuse ja langusi. Kui kandidaadid on valitud ning parteide platvormid avalikustatud, on investoritel parem ülevaade sellest, millised tööstusharud võivad kasu lõigata ning millised kannatada, sõltuvalt sellest, kes ostub valituks.

Presidendivalimiste tsükli teooriast lähtuvalt tuleb 2016. aasta kehvavõitu. Hirschi sõnul annavad sellel aastal lisaks tooni veel teised probleeemid nagu nafta ja globaalne majanduskasv ning investorid peaksid tema sõnul jääma ettevaatlikuks.

 

Hetkel kuum