Olavi Teppan • 18. veebruar 2016 kell 13:00

Wal-Marti ootused jäävad tagasihoidlikumaks

Walmarti supermarket Miamis  Foto: Reuters/Scanpix

Jaekaubandusfirma Wal-Mart langetas käesoleva aasta käibeprognoosi, sest tugevnenud dollar on avaldanud ebasoodsat mõju ettevõtte müügitulule välismaal.

Kui seni ootas Wal-Mart sellelt aastalt 4protsendilist käibekasvu, siis nüüd jääb netomüük ettevõtte hinnangul suhteliselt samale tasemele võrreldes eelmise aastaga. Varasem prognoos polnud arvestanud dollari tugevnemise ja vähetulusate kaupluste sulgemisega, vahendab Bloomberg.

Ettevõtte IV kvartali kasum 1,49 dollarit aktsia kohta ületas küll pisut analüütikute ootusi, kuid käive jäi ootustele alla, langedes 1,4% ehk 129,7 miljardi dollarini.

Välismaise kõrval valmistas pettumust ka kodumaine müük, mis viimases kvartalis tõusis vaid 0,6%. Kaupluste külastatavus kasvas mõõdukalt, kuid klient kulutas poes keskeltläbi vähem kui eelmisel aastal. Veebimüügi kasv aeglustus 8 protsendini, kuigi ettevõte on internetikaubandusele tehtavaid kulutusi suurendanud.

Alanud eelarveaastaks on Wal-Mart tõstnud oma töötajate tunnipalga alammäära 10 dollarini. Sellega loodab ettevõte parandada oma 4600 USA kaupluse varustatust ja teeninduse kvaliteeti. Seetõttu ootab ettevõte sellel aastal 6–12protsendilist kasumilangust. Üle maailma plaanitakse sulgeda 269 kauplust, sealhulgas kõik väikesed Walmart Expressid.

Samas teatab ettevõte IV kvartali dividendimäära tõstmisest ühe sendi võrra 50 sendini aktsia kohta.

Raskused välisturgudel võivad pärssida Wal-Marti aktsiahinna taastumist New Yorgi börsil pärast 2015. aasta 27protsendilist langust. 2016. aastal tegi aktsia üldise turulanguse foonil küll 7,8protsendilise tõusu, kuid kukkus IV kvartali tulemuste avaldamise järel 5,2 protsenti ja kaupleb eelturul 63 dollaril.

Hetkel kuum