Mait Kraun • 25. märts 2016 kell 16:15

USA firmade kasumid olid 2015. aastal languses

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

USA ettevõtete kasumid langesid 2015. aastal 3,2 protsenti. Tegemist on esimese langusega alates 2008. aasta finantskriisist, vahendab MarketWatch.

Ameerika ettevõtetele on kehvasti mõjunud ekspordimahtude langemine, odavamad importkaubad ja tarbijate tagasihoidlikkus ning kalduvus rohkem säästa. Lisaks sellele on tööjõukulud kasvanud.

Kohandatud maksueelsed kasumid langesid neljandas kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 7,8 protsenti, teatas USA kaubandusministeerium reedel. Kasumid on kohandatud kaubavarude väärtuse muutustega.

Terve 2015. aasta kokkuvõttes langesid kasumid 3,2 protsenti. 2014. aastal tõusid kasumid 1,7 protsenti, 2013. aastal 1,9 protsenti ja 2012. aastal 9,1 protsenti. Viimati langesid kasumid 2008. aastal.

Eriti suure löögi on vastu võtnud energiafirmad, sest nafta hinnad langesid. Tööstusettevõtetele on halvasti mõjunud aga tugevnev dollar, mis muudab oma kaupade välismaal müümise raskemaks.

Valitsus muutis ka majanduskasvu hinnangut ning 1 protsendi asemel oli neljanda kvartali majanduskasv hoopis 1,4 protsenti. Tarbimine suurenes neljandas kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 2,4 protsenti. „Tarbimine ja eluasemesektor hoiavad majandust tugevana,“ ütles IHS Global Insightsi peaökonomist Nariman Behravesh.

Hetkel kuum