Mait Kraun • 24. aprill 2016 kell 5:00

USA aktsiaturud on tõusnud ohtlikult kõrgele

New Yorgi börs, kasumi ja hinna suhe on sellisel tasemel, et analüütikud soovitavad hinna edasisel kasvamisel võit välja võtta.  Foto: EPA

Odavate aktsiate leidmine on praegu raske töö, sest aktsiaturgude hinnatasemed on uuesti kõrgele tõusnud, kirjutab CNN Money.

Hea uudis on see, et viimased kaks kuud kestnud aktsiaturgude tõusuga on paljud investorid sellel aastal kaotustest välja tulnud. Kiire tõus on tõstatanud aga küsimuse – kui kaua see jätkub?

Ettevõtete tulemused pole ju head olnud. See on ka põhjus, miks hinnatasemed on järsult tõusnud. Veebruaris, mil aktsiaturud jõudsid põhja, oli S&P 500 indeksi ettevaatav kasumi ja hinna suhe 15,2. See ei ole odav, aga tegemist pole ka hinnatasemega, mis kohe eemale peletaks.

Hinnatasemed on järsult tõusnud

Alates sellest on S&P 500 tõusnud lausa 15 protsenti ja nüüd lähenetakse rekorditele. Kasumi ja hinna suhe on tõusnud 17,5 peale, mis on kõrgeim tase alates 2009. aasta septembrist, selgub S&P Global Market Intelligence’i andmetest.

„Kõik hinnatasemed ütlevad meile, et aktsiad on kallid,“ ütles investeerimisfirma Yarden Researchi president Ed Yardeni. „Kui hinnatasemed jätkavad kasvu, siis minu soovitus on kasumit võtta.“

Mõnes mõttes on ka loogiline, et aktsiad on praegu kallimad. Paljud suured hirmud – potentsiaalne maailmamajanduse langus, tugev USA dollar ja nafta hinnalangus – on viimasel ajal taganenud. Investorid on nüüd valmis aktsiate eest kõrgemat hinda maksma.

Kasumid kahanevad

Sellegipoolest pole ettevõtete kasumid head olnud  – just see näitab firmade tegelikku väärtust. Seejuures prognoositakse, et S&P 500 ettevõtete kasumid (aktsia kohta) vähenevad esimeses kvartalis 8 protsendi võrra. Veel aasta alguses oodati väikest kasvu. Tegemist oleks kolmanda järjestikuse kvartaalse langusega – viimati juhtus nii 2009. aastal.

Olukorda on hästi ilmestanud viimaste päevade tulemused – kahanenud on nii Microsofti, Caterpillari, Goldman Sachsi kui ka United Continentali kasum.

„Halbade uudiste kadumine on aktsiahindadesse sisse arvestatud. Häid uudiseid pole aga asemele tulnud. Aktsiad ei ole eriti atraktiivsed,“ ütles SkyBridge Capitali portfellihaldur Troy Gayeski.

Puhaskasumitele pilku heites on olukord veelgi kehvem. Prognooside kohaselt teenivad Dow Jonesi indeksi 30 ettevõtet sellel aastal vähem puhaskasumit kui 2011. aastal, selgub JonesTradingu analüüsist. Alates 2011. aastast on Dow indeksi väärtus kasvanud aga 40 protsenti.

„Ei ole hea maksta 2011. aasta põhinäitajate eest 2016. aasta hinda,“ ütles JonesTradingu peastrateeg Mike O’Rourke.

Börsifirmade agressiivne aktsiate tagasiostmine

Miks see nii on? Põhjus peitub börsifirmade aktsiate tagasiostudes. Börsifirmad on laenenud miljardeid dollareid, et oma aktsiaid investoritelt tagasi osta, mis on aktsiate hulka vähendanud. See ei aita puhaskasumile kaasa, aga suurendab kasumit aktsia kohta. Viimane on aga see, mida investorid kõige rohkem jälgivad.

Muidugi ei tegutse investorid vaakumis. Nad on kinni keskpankade loodud keskkonnas, kus madalate intressimääradega püütakse majanduskasvu turgutada. Lisaks sellele on inflatsioon väga madal. See on põhjus, miks võlakirjad pole investorite jaoks samuti atraktiivsed – reaaltootlused on väga madalale langenud.

„Keskpangad on pannud meid lõksu, kus me saame osta ainult kalleid aktsiaid, sest rahaturufondid ja võlakirjaturud annavad väga väikest tootlust,“ ütles Yardeni.

Hinnatasemete kasvu jätkumisel hakatakse spekuleerima, et aktsiaturul on mull. See on ka põhjus, miks paljud optimistid arvavad, et turg võiks võtta hingetõmbepausi.

„Ma loodan, et aktsiaturud liiguvad külgsuunas ja ootavad, et kasumid paraneks. Praegu proovitakse üle oma varju hüpata,“ ütles Yardeni, kes on varasemalt olnud USA aktsiate suhtes optimistlik.

Hetkel kuum