Mait Kraun • 29 aprill 2016

Rubla kurss tõuseb mühinal

Rublad.  Foto: Bloomberg

Vene rubla on tõusmas juba neljandat kuud järjest, sest nafta hind on lähenemas 50 dollarile barrelist, vahendab Bloomberg.

Rubla on olnud sellel aastal maailmas parimat minekut näidanud valuuta. Täna on rubla kallinenud 1,1 protsenti ja ühe dollari eest tuleb välja käia 64,04 rubla. Euro suhtes on rubla tugevnenud 0,94 protsenti. Venemaa Keskpank otsustas täna jätta intressid samale tasemele. Nafta hind on tõusnud juba neli päeva järjest. Venemaa aktsiaturg on tegemas parimat kuud alates 2015. aasta veebruarist.

Majandusteadlased prognoosivad, et Venemaa Keskpanga juht Elvira Nabiullina vähendab baasintressimäära aasta teises pooles 150 baaspunkti võrra. Praegu on baasintressimäär 11 protsendi juures. Inflatsioon aeglustub järgmise aasta aprilliks 5 protsendini ning 2017. aastaks 4 protsendini, mis on ka keskpanga eesmärk.

„Kui nafta sama moodi jätkab, siis ka Venemaa ralli läheb edasi,“ ütles investeerimisfirma Kapital Asset Managementi portfellihaldur Dmitri Postolenko.

Venemaa peamine aktsiaindeks Micex on aprillis tõusnud 5 protsenti. Nafta on sellel kuul tõusnud juba 22 protsenti – aprillist tõotab nafta joaks tulla parim kuu alates 2009. aasta maist.

Hetkel kuum