Juhan Lang • 18. juuli 2016 kell 12:19

Rubla tõuseb

Rublad.  Foto: Bloomberg

Vene rubla läinud nädala tõus ei peatunud ka täna, sest eksportijad valmistuvad maksutähtaegadeks ning mõnede kauplejate hinnangul otsivad investorid Türgis nurjunud riigipöördekatse järel Vene turult alternatiivi.

Rubla kurss kerkis täna USA dollari suhtes ligi 1,4% ja euro suhtes 1,25% võrra. Ühe euro vastu tuleb niisiis praeguse kursi järgi välja käia ligi 69,7 rubla.

Bloombergi andmetel on Vene rubla tänavu USA dollari suhtes kallinenud 17% võrra, jäädes ülejäänud maailma valuutadega võrreldes alla üksnes Brasiilia reaalile.

Moskvas tegutseva Promsvyazbanki teatel otsivad investorid Türgi sündmuste järel investeeringutele alternatiive teistelt arenevatelt turgudelt, sealhulgas Venemaalt. Rubla on kallinenud vaatamata riigi peamise ekspordiartikli toornafta hinna langusele. Täna on Brenti toornafta hind langenud ligi 0,5% võrra.

Rubla kurssi on kergitanud seegi, et oma tulud välisvaluutas teenivad ettevõtted konverteerivad raha kohalikku valuutasse ümber, et maksta dividende ja makse.

„Maksud ja dividendid jäävad sel nädalal peamisteks rubla kursi mõjutajateks," kinnitas Promsvyazbanki analüütik Aleksei Egorov. „Mõned investorid võivad luhtunud riigipöördekatse tõttu valitseva ebaselguse tõttu vahetada oma Türgi investeeringud Venemaa varade vastu.“

Rubla tõus tähendab Egorovi sõnul, et valuuta läheneb nafta hinna suhtes oma õiglasele väärtusele. Tema kalkulatsioonide järgi peaks rubla kauplema praegust nafta hinda arvestades 62 dollaril. Täna pärastlõuna seisuga saab ühe dollari vastu endiselt aga veidi enam kui 63 rubla.

Venemaa panganduskontserni Sberbank CIB arvutuste kohaselt võidakse kuu viimasel nädalal rubladeks konverteerida täiendavalt veel 8,7 miljardi dollari eest eksporditulu.

Hetkel kuum