Mait Kraun • 25. juuli 2016 kell 20:48

Börs: toorained vedasid aktsiaturge alla

New Yorgi börs  Foto: Bloomberg

USA aktsiaturud taandusid rekordtasemetelt, nafta hind langes ning investorid ootavad selle nädala keskpankade kohtumisi, vahendab Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 indeksi langust juhtisid energiasektori aktsiad, sest nafta hind langes 2,5 protsenti. 10 indeksi suurimast sektorist langesid 9 ning kauplemisaktiivsus oli tavapärasest madalam. USA 2-aastaste võlakirjade oksjonil oli nõudlus väikseim alates 2008. aastast, sest spekuleeritakse, et Föderaalreserv tõstab intressimäärasid siiski oodatust varem. Dollari tugevnemine pani kulla ja teised toorained odavnema.

Sellel nädalal toimub nii Föderaalreservi kui ka Jaapani Keskpanga kohtumised. Lisaks sellele teatavad mitmed suured börsifirmad – näiteks Apple, Amazon, Alphabet ja Facebook – oma kvartalitulemused. Reedel jõudsid aktsiaturud värskete rekorditeni, sest USA majandusandmed paranesid ning firmade kvartalitulemused olid üldiselt head.

„See on väike langus rekordtasemetelt, arvestades seda, kui suur on taastumine olnud pärast Brexitit,“ ütles investeerimisfirma Highmark Capitali uuringute juht Todd Lowenstein. „Eufooriat tekitab see, et loodetakse keskpankade stiimulite laiendamist. Lisaks sellele on ettevõtete tulemused olnud head, mis pani turud tõusma.“

S&P 500 indeks langes 0,3 protsenti 2168 punktini. Dow Jones langes 0,4 protsenti ja lõpetas päeva 18 493 punktil.

WTI toornafta odavnes 2,5 protsenti 43,08 dollarini barrelist. Brent langes 2,1 protsenti 44,72 dollarini barrelist. Kulla hind odavnes 0,6 protsenti ja unts maksab 1315 dollarit.

Hetkel kuum