Indrek Mäe • 28. juuli 2016 kell 10:24

Hiina lubab Uberi oma turule

Uber lubati Hiina turule  Foto: EPA

Hiina otsustas, et seadustab riigis sõidujagamise teenuse, mis tähendab, et sealse turu pärast võitlevad Uber ja Didi Chuxing saavad viimaks seal ametliku tegutsemisloa.

Seadustamine plaanitakse ellu viia novembris ning see võib tuua selgust ka teiste riikide seda valdkonda reguleerivatesse seadustesse ning nendega seotud kohtuvaidlustesse. Sõidujagamise teenuse seadustamisega loodetakse valdkonna ettevõtted kindlasse raamidesse suruda ning turgu paremini kontrollida. Samuti muutub uue seaduse kontekstis raskemaks dumpingu tegemine.

„Uudis on Uberi ja Didi jaoks kindlasti positiivne,“ ütles Sangai iResearchi analüütik Cao Yang Bloombergile. „Eks edasine sõltub sellest, kuidas seadust õnnestub rakendada ning kuivõrd suudetakse selle valguses hindu ja konkurentsi reguleerida,“ lisas ta.

Praeguse plaani kohaselt jääb teenuse hindade reguleerimine kohalike omavalitsuste pädevusse.

Hiina valitsuse arvates saab riik aga uuest seadusest igal juhul kasu. „Ühelt poolt aitavad Uber ja Didi vähendada liikluskoormust, mis mõjub positiivselt ka õhusaaste vähendamisele,“ ütles Hiina aseminister Liu Xiaoming. „Valitsus otsib võimalusi keskkonnakahjude vähendamiseks, ning sõiduteenuse jagamine on seejuures suureks abiks,“ märkis ta.

Uber ja Didi veavad juba praegu üle maailma sadades linnades iga päev miljoneid inimesi, kuid Uber on sellegipoolest nimetanud Hiinat kõige tähtsamaks turuks.

Hetkel kuum