Mait Kraun • 26. september 2016 kell 8:53

Citi: Trumpi võit kergitaks kulla hinda

Kullast münt.  Foto: EPA

Kulla hind võib tublisti kõikuma hakata, sest vabariiklasest presidendikandidaadil Donald Trumpil on 40protsendiline tõenäosus võita ning investorid valmistuvad intressimäärade tõusuks, teatas Citigroup.

Kulla- ja valuutaturu volatiilsus võib suureneda, teatas pank oma tooraineturu raportis. Ühtlasi tõstis Citigroup Donald Trumpi võidu tõenäosust 35protsendilt 40protsendile. Pank avaldas, et tõenäoliselt tõstab Föderaalreserv ka enne aasta lõppu intressimäärasid, vahendab Bloomberg.

Kulla hind on 2016. aastal tõusnud 26 protsenti, sest madalad või negatiivsed intressimäärad on turgutanud nõudlust. Enne seda odavnes kollane metall kolm aastat järjest. Väärismetallile on positiivselt mõjunud ka poliitiline ebakindlus, seal hulgas Brexit. Mitu analüütikut on öelnud, et USA presidendivalimised võivad hindu tõsta, sest investorid kardavad Trumpi presidentuuri.

„Arvamusküsitluste tulemused on muutumas enne valimisi napimaks ning Citi on tõstnud Trumpi võidu tõenäosust,“ teatas pank oma raportis. „Me arvame, et Trumpi võit suurendaks volatiilsust kulla- ja valuutaturul, mis peaks suurendama kauplemisaktiivsust ka teiste väärismetallidega.“

Kulla turuhind on praegu 1333 dollari juures untsi eest. Citigroup prognoosib, et kolme kuu perspektiivis kallineb kullaunts 1350 dollarile. 12 kuu lõikes peaks hind langema aga 1270 dollarile. Kui Trump saab presidendiks, võib hind tõusta neljandas kvartalis aga 1425 dollarile, arvavad panga analüütikud.

 

Hetkel kuum