Liina Laks • 22 veebruar 2017

EKP võib pankade tasuta laene pikendada

Eurod.  Foto: Bloomberg

Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu liige ütles, et tulevikus võidakse kaaluda pankade tasuta laenude pikendamist – kuigi sellest ei peaks saama pidev abinõu.

Leedu keskpanga juht ja EKP nõukogu liige Vitas Vasiliauskas ütles intervjuus Bloombergile, et tasuta laenud jäävad hädaabinõuks, kuid kui krediitide väljavaade halveneb, võidakse neid uuendada. „Kui selle järele on vajadus, siis miks mitte. Näiteks võib juhtuda, et laenamises toimuvad drastilised muutused – mida me ei oska praegu ette näha –, aga kui nii juhtub, siis miks mitte,“ ütles Vasiliauskas, kuid lisas, et tavalisel ajal peaks pangad saama finantseeritud turgude kaudu.

Järgmisel kuul peaks ECB pakkuma pankadele oma viimase seeria pikaajalisi laene ning on spekuleeritud, et võib-olla loob ECB majanduslikult keerulisel aastal pankadele uued finantsinstrumendid, millega riske maandada.

Niinimetatud tasuta laenude jagamine on üks osa ECB püüdlusest euroala majandust turgutada. Teised on näiteks negatiivsed intressid ning 2,28 triljoni eurone võlakirjade ostmise programm.

Hetkel kuum