Liina Laks • 5. aprill 2017 kell 12:00

Hiina – kas dividendiküttide uus hea jahimaa?

Shanghai ärikvartal  Foto: Reuters/Scanpix

Häid dividendiaktsiaid otsivad investorid peaksid nüüd kiiresti Hiina poole vaatama, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Hiinas tõusevad dividendid tänu sellele, et neid kasutatakse ka investorite meelitamisel ning sealsed ettevõtted jagavad raha üsna lahkesti. Probleemiks võib saada asjaolu, et Hiina on tuntud ühe kõige kitsima dividendimaksjana.

„Meie jaoks on kogu Hiina (dividendi)tootluse lugu hämmastav – ei oskaks arvatagi, et investorid vaataksid dividende otsides Hiina poole,“ ütles Catherine Yeung, Fidelity Internationali investeerimisdirektor. Kuid tema sõnul trend kasvab ning investoritele makstakse dividende, mis teeb need ettevõtted välismaiste investorite silmis atraktiivseks.

Kuigi hiinlased on olnud reeglina kitsid dividende maksma, siis sel aastal on Hiinast saanud selles vallas üks parimaid kohti. Hiina aktsiad teevad pika puuga ära nii USA kui ka Euroopa konkurentidele. Shanghai dividendiindeks hüppas kolmapäeval 1,1 protsenti ning sel aastal on tõus olnud juba 8 protsendi.

Seni Hiina börs koonerdas

Investorid on ise juba pikalt Hiina börsilt paremaid dividende nõudnud. Seal domineerivad riigiettevõtted neid aga eriti kuulda ei võtnud. Peaegu veerand Shanghai komposiitindeksisse kuuluvatest ettevõtetest ei maksa Bloombergi andmetel dividendi. Need, kes maksavad, jagavad investorite vahel keskmiselt 35 protsenti oma kasumist – Euroopas on see näit 79 ning maailma mastaabis 57 protsenti.

Kuid nüüd on Bloombergi andmetel Hiina valituse suhtumine muutumas ning Peking õhutab kopropratsioone kasumijagamisele. Märtsis ütles Hiina valitsuse esindaja Deng Ge, et väärtpaberite regulaator „räägib“ börsil noteeritud ettevõtetega, kes dividende ei maksa, aga oleks selleks võimelised, ning nende vastu võetakse kasutusele „karmid meetmed“.

Bloombergi hinnangul on „karmidest meetmetest“ kasu olnud: riigi suurim kivisöetootja, riigiettevõte Shenhua Energy teatas möödunud kuul, et maksab „eridividendi“ – see tõi kaasa aktsia kümneprotsendise tõusu ja jättis investorid spekuleerima, kes järgmine on.

„Paljud ettevõtted alles hakkasid dividende maksma,“ ütles Lilian Leung, JPMorgan Asset Managementi fondijuht Hongkongis. „Ajal, mil majandus aeglustub, hakatakse mõistma, et see strateegia töötab ka Aasias ning Hiina [areng] ei ole ainult kasvu küsimus,“ lisas Leung.

Ning Hiina pole investoritel sugugi kahe silma vahele jäänud: fondid ja pangad on juba hakanud aktiivselt Hiina ettevõtteid jälgima.

Muretusest on asi kaugel

Samas suhtub Jeffries Group LLC Hiina turgu kõhkustega ning ei usu, et seal veel Shenhua-sarnaseid dividendimanöövreid tehakse. Ettevõtte analüütikute hinnangul maksti eridividendi seetõttu, et Shehua emaettevõttel oli raha vaja, kuna kivisöesektoril ei lähe kõige paremini. Ning Hiina Mobile Ltd, mis pidi Shenhua edulugu kordama, nägi hoopis, kuidas tema turuväärtus 8 miljardi dollari võrra kahanes, kuna tema dividend valmistas investoritele märtsis pettumuse.

Belgia NN Investment Partners BV juhi Robert Daviese hinnangul võib Hiina dividendimängude puhul ohtlikuks saada asjaolu, et investorid otsivad meeletult suuri kasumeid ning kui siis tootlus kasvab, võivad nad aktsiatest korraga loobuda. Pealegi – kui poliitika muutub karmimaks, siis on see oht ka dividendidele. Shanghai dividendiaktsiad on Bloombergi andmetel mitu korda odavamad kui teised aktsiad.

„See on idee, mis tegelikult arenevatele turgudele praegu väga hästi sobib,“ ütles Davies. Hiinaga sarnane areng toimub ka Venemaal, kus samuti riigifirmad hiljuti dividendi suurendasid.

Hetkel kuum