Tootlus kolis arenevatele turgudele

New Yorgi börs  Foto: EPA
Indrek Mäe • 28 november 2017
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Kui suvekuudel domineerisid Ida-Euroopale panustavad aktsiafondid, siis nüüd leiab need tootlustabeli tagumisest otsast - parimat teenimisvõimalust pakuvad hoopis arenevad turud.

Nii kahe viimase kuu kui terve aasta tootlusedetabeli tipust leiab Nordea Asian Focus Equity Fundi ning sama panga Emerging Markets Focus Equity Fundi. Seejuures on oluline teada, et Eestist neid fonde küll ei hallata, kuid siinne Luminor pank pakub võimalust investeerida Luksemburgist juhitud Nordea fondidesse. „Kaks viimast kuud on olnud üsna head ning seda on toetanud globaalne majanduskeskkond ja jätkuv aktsiaturgude tõusutrend,“ põhjendas Luminori säästmis- ja investeerimistoodete juht Anton Skvortsov fondide edu.

Tabeli tagumisest poolest leitavate Ida-Euroopa aktsiafondide nõrkust põhjendas Skvortsov aga euro kursiga. „Aasta algusest tugevnenud euro mõjutas ettevõtete tulemusi negatiivselt, sest üle poole tuludest saavad Euroopa ettevõtted väljastpoolt eurotsooni,“ selgitas ta. „Sellest tulenevalt olid Euroopa aktsiafondide tootlused viimasel kahel kuul nullilähedased, kuid aasta algusest ületab see siiski 10 protsenti,“ lisas Skvortsov.

Tabeli viimaselt realt leitava SEB Ida-Euroopa Small Cap fondi juhi Marko Daljajevi sõnul mõjutas Ida-Euroopa turge ka volatiilsus. „Negatiivse poole pealt paistab silma esimese poolaasta staar Türgi, mis 11. septembrist alates on kaotanud eurodes mõõdetuna pea 16 protsenti,“ rääkis ta. Swedbanki fondijuht Ene Õunmaa lisas Türgi mõjudele veel ka Poola turuindeksi, mille väärtus on protsendi võrra kahanenud.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt