Milline on Tallinki õiglane ülevõtuhind?

20. detsember 2017, 16:15
Tallinki laev täna sadamas
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171220/BORS/171229966/AR/0/AR-171229966.jpg
Ainult tellijale

Analüütikute ja investorite hinnangul ei kauple Tallinki aktsia täna veel võimaliku ülevõtmishinna ligidal ning aktsionärid ootavad võetud riski eest väärilist tasu.

„Kogu protsessi tulemus ei ole ju veel üldse kindel,“ ütles SEB Balti turgude analüütik Eduardas Petrulis. „Investorid ei osta turgu mitte kunagi tasemele, kus nende arvates võiks tehing toimuda, sest vastasel juhul ei saa nad võetud riski eest preemiat – alati on võimalus, et tehingut ei toimu või ülevõtmishind on oodatust madalam ning sellega riskimise eest soovitakse saada tasustatud,“ selgitas ekspert.

Ülevõtupakkumist ei pruugi tulla

Petrulise arvates on paljudel investoritel kindel arusaam õiglasest hinnast juba kujunenud. „Väga raske on ülevõtuhinda ennustada, kuid eks vähemalt osadele tuleb õiglasest hinnast rääkides silme ette Tallinki raamatupidamuslik väärtus,“ nentis ta. „See on 1,25 eurot aktsia kohta.“

Ka Tallinki aktsionärist riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd loodab ülevõtmiselt teenida. „Kui see info, mis Äripäeva allikatel on, tõele vastab, siis tahaks muidugi näha ja kuulda, et ülevõtupakkumise hind tuleb kõrgem kui tänane börsihind,“ nentis ta.

Tallinki aktsionäri ning riigikogu majanduskomisjoni aseesimehe Toomas Kivimägi arvates ei saa aga praeguse info põhjal teha järeldust, et olukord päädib ülevõtmispakkumisega väikeaktsionäridele. „Kui vahetub vaid Baltic Cruises Holdingu aktsiate omanik, siis ei tule ka mingit ülevõtmispakkumist. Kui lisaks on aga ka Infortari aktsiate ostusoov, siis on teine lugu,“ selgitas Kivimägi.

Seetõtt ei usu ka Kivimägi, et aktsia hind lähinädalatel üle 10 protsendi tõuseb. „Ent ka sama suurele langusele panustada ei ole mõtet – Tallink on fundamentaalselt väga heas seisus ja ei juhtu midagi, kui ülevõtmisest asja ei saa,“ arvas ta. „Äkki aga jõulukink ikkagi tuleb, küll väikese hilinemisega,“ avaldas ta lootust.

SEB oma hinnasihi seadmisel võimaliku ülevõtmisega ei arvesta. „Meie hinnasiht baseerub ettevõtte fundamentaalnäitajatel, viimastel tulemustel ning tulevikuennustustel,“ rääkis Petrulis. „Pärast selle aasta kolmanda kvartali tulemusi on see 1,1 eurot aktsia kohta.“

Võimalik preemia puhus Tallinna börsile elu sisse

Sellegipoolest kergitasid uudised peatsest võimalikust Tallinki omanikuvahetusest ettevõtte hinna täna 1,17 euroni aktsia kohta ning laevafirma käive Tallinna börsil ulatus peaaegu miljoni euroni.

„Tallinna börsil on taas elu sisse tulnud, mitu huvitavat uudist viimaste nädalate jooksul,“ rõõmustas koduturu aktiivne investor, kuid Tallinki aktsiaid hetkel mitte omav Rene Ilves. Tallinna börsi indeks kerkis Tallinki uudistest kannustatuna üle protsendi.

Ilvese sõnul on Tallinna börsil enamus aktsiaid väga soodsalt hinnastatud ning Lääne investorid vaatavad samal ajal kodubörsilt eemale. „Otsitakse soodsa hinnaga ettevõtteid,“ vihjas ta sellele, et Tallink võib paljusid rahapaigutajaid huvitada. Samuti tõstatas Ilves küsimuse, et kui Tallink ära ostetakse, siis millistesse aktsiatesse praegu Tallinkis olev raha edasi liigub.

Seetõttu ootab ka Ilves, et laevaettevõte võetakse üle konkurentsivõimelise hinnaga. „Kuna maailmas on väga palju vaba raha seoses kvantitatiivse rahapoliitikaga, siis ei imestaks, kui Tallinkile tehakse korralik hinnapakkumine,“ avaldas ta lootust.

Kui ülevõtupakkumine peaks tõesti tulema, siis loodab preemiat ka Kivimägi. „Selle suuruse üle spekuleerimisega on tõenäosus pigem eksida kui õigesti arvata, ent sellele vaatamata julgen võrreldes tänahommikuse 1,12eurose aktsiahinnaga preemiaks pakkuda vähemalt 15-20 protsenti,“ arvas ta.

Salapärane ülevõtja

Mis puudutab võimaliku tehingu osapooli, siis võimaliku ülevõtjana näeb Kivimägi pigem kedagi väljastpoolt praegusi suuromanikke. „Ehk ma ei usu, et ülevõtjaks on Baltic Cruises Holding või Infortar,“ arvas ta.

„Seda, kes keda välja, üles või sisse ostab, on raske kommenteerida, sest informatsiooni napib,“ lisas Sõerd.

Petrulise arvates pole Tallinki tegevusvaldkonnas tegutsejatest võimalike ülevõtjate ring kuigi suur ning seetõttu ei saa välistada, et selleks võib olla mõni Äripäeva viidatud Suurbritannia ettevõte.

Uue strateegilise partneri tulek on Sõerdi hinnangul suuremal või vähemal määral aga juba praegu Tallinki aktsia hinda sisse arvutatud. „Aga ootaks ikkagi ära ametliku börsiteate, mis peaks Äripäeva allikatele tuginedes tulema jaanuari lõpus,“ ütles ta. „Võimalik, et hinnal on veel kerkimisruumi, aga lõppkokkuvõttes sõltub kõik ikkagi sellest, kas tehing tuleb või tehingut ei tule.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. December 2017, 16:06

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing