Mait Kraun • 27. september 2018 kell 13:24

Iraani sanktsioonid võivad nafta 100 dollarini viia

Foto: Shutterstock

President Donald Trumpi otsus Iraani naftaeksporti sanktsioneerima hakata võib globaalset pakkumist märkimisväärselt mõjutada, mis võib nafta hinna viia 100 dollarini, ütlevad strateegid.

Selle nädala alguses ärgitas Trump OPECit, et naftakartell tootmismahtu suurendaks ning sellega nafta hinnatõusu peataks, vahendab CNBC. OPEC ja teised tootjad tõenäoliselt üleskutset arvesse ei võta. Eelmisel nädalal Alžeerias toimunud kohtumisel otsustati tootmise suurendamise vastu. Ametlikult pole tahetud seda siiski välja öelda.

„25 riigi soovimatus tootmist Iraani arvel suurendada loob neljandaks kvartaliks väga kitsa nõudluse ja pakkumise tasakaalu,“ ütles PVM Oil Associatesi analüütik Tamas Varga neljapäeval. „Selle tõttu peaks Brenti naftabarreli hind tõusma sellel aastal 100 dollarini.“

Brenti toornafta on täna kallinenud 0,6 protsenti ja WTI on lisanud 1,1 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 81,85 ja 72,33 dollarit.

OPEC otsib viise kaotuste leevendamiseks

USA plaanib OPECi suuruselt kolmanda tootja suhtes kehtestada sanktsioonid juba viie nädala pärast. Oodatakse, et sanktsioonid mõjutavad kohe ka Iraani naftaeksporti. Tõsi, prognoosid on küllaltki seinast seina ning keegi ei tea täpselt, kui suur mõju olema saab.

Energiaturu analüütikud prognoosivad, et turul väheneb pakkumine pärast sanktsioone 500 000 barreli võrra päevas. Teised on hoiatanud, et number võib tõusta järgnevatel kuudel lausa 2 miljoni barrelini päevas.

Selle aasta suve alguses eksportis Iraan umbes 2,7 miljonit barrelit naftat päevas – see moodustab globaalsest tarbimisest ligi 3 protsenti.

Saudid võivad naftatootmist siiski tõsta

Arvatakse, et Saudi Araabia võib siiski vaikselt naftatootmist tõstma hakata, et Iraani naftat osaliselt asendada.

Peamiselt Lähis-Ida riikidest koosneval naftakartellil ei ole väga palju võimalik oma tootmisvõimsust suurendada, aga mitmed analüütikud kinnitasid CNBC-le, et saudid on valmis oma tootmist tõstma 550 000 barreli võrra päevas.

Pakkumise suurenemine oleks sõltuvuses nõudlusest, ütlesid OPECi insaiderid CNBC-le. Kui turunõudluse kasv on ilmne, siis võiks pakkumine suureneda vastavalt sellele, nentisid nad.

„Piisava tootmisvõimsuse puudumine saab olema peamine faktor, mis turgusid järgnevatel kuudel mõjutab. OPEC otsib tegelikult viise, kuidas neid kaotusi tasa teha,“ ütles RBC Capitali Marketsi toorainete strateeg Michael Tran kolmapäeval avaldatud kommentaaris.

„Meie pikaajaline positiivne väljavaade nafta hinna suhtes on püsiv. Pakkumise vähenemise tõttu on riskid nafta oodatust kiiremaks hinnatõusuks aga kasvanud,“ lisas Tran.

Hetkel kuum