Äripäev • 1. oktoober 2018 kell 13:11
Toornafta barrelihind võib varsti jõuda 100 dollarini. Suure tõenäosusega aitavad sellele kaasa USA sanktsioonid Iraanile.   Foto: Reuters/Scanpix

Nafta hind rühib 100 dollari suunas

Brenti toornafta hind kerkis täna viimase nelja aasta tippu, investorid ootavad pingsalt novembri algust, mil peaks selguma Iraani nafta ärakukkumise mõju.

Brenti toornafta on täna edenenud 0,71%, 83,32 dollarile barrelist. WTI toornafta on tõusnud aga 0,5%, 73,65 dollarile, vahendab Financial Times.

ANZ panga analüütikud märgivad, et turud on praegu keskendunud sellele, et mõista, kas ja kui suures mahus suudavad OPECi liikmesriigid kompenseerida Iraani tootmise vähenemist, arvestades, et riigile hakkab juba 4. novembril kehtima Ameerika Ühendriikide sanktsioonide teine osa, mis sätestab naftamüügikeelu. Pärast seda peaks turult nii-öelda ära kukkuma 1,4 miljonit barrelit Iraani naftat. Mõnede analüütikute sõnul peaks see aitama hinda kergitada suisa 100 dollarini barrelist.

Pertromatrixi strateeg Olivier Jakob ütles Reutersile antud kommentaaris, et Saudi Araabia näib andvat signaali, et riigil pole kas piisavalt palju vaba tootmisvõimsust või ei ole nad huvitatud selle aktiivsest kasutamisest.

Oanda kauplemisjuht Stephen Innes ütles seega, et ei maksa välistada nafta barrelihinna tõusu 100 dollarini.

"Mõned Iraani nafta suured ostjad on juba importi koomale tõmmanud," märkisid ANZ analüütikud. Nende all võib mõista näiteks mitut ostjat nii Indiast kui ka Hiinast.

Näiteks kirjutas Emirates NBD analüütik Edward Bell klientidele saadetud memos, et kui Hiina rafineerimistehased peaksid tõepoolest kaasa minema Ühendriikide sanktsioonidega suuremal määral kui praegu arvestatud, peaks turu tasakaal oodatust kiiremini koomale tõmbama ja see tähendab hinnatõusu.

Hetkel kuum