Pille Ivask • 7. november 2018 kell 8:53
HKScani tootmisüksus Helsingi lähistel Vantaas.   Foto: Andras Kralla

HKScan on endiselt kahjumis ja pettunud

Eestis Rakvere lihakombinaati omav HKScan teatas, et ettevõtte kolmanda kvartali ja aasta esimese üheksa kuu tulemused valmistasid pettumuse, ent tulevikus peaksid asjad siiski paranema.

„Tulemused on selgelt pettumust valmistavad,“ ütles HKScani juht Jari Latvanen börsiteate vahendusel.

Ettevõtte käive oli kolmandas kvartalis 416,2 miljonit eurot, mis tähendab võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kukkumist, toona jäi tulemus 452,4 miljoni juurde. Tegevuskahjumiks kujunes kolmandas kvartalis 10,1 miljonit eurot. Võrreldav tegevuskahjum eelmisel aastal samal ajal oli 2,7 miljonit eurot. Kahjum aktsia kohta oli 0,19 eurot ning seegi paisus aastaga pea kolm korda.

Kui varasemalt on HKScani rahaasju vintsutanud Rauma broileritehase oodatust palju suuremad kulud, siis nüüd teatas firma, et Rauma tehase surve ettevõtte majandustulemustele hakkab tasapisi raugema. Rauma broileritehas pidi algselt maksma minema 80 miljonit eurot, ent lõpuks kasvas hind 118 miljoni euroni.

HKScani arvutuste kohaselt oli tekitas Rauma tehas kolmandas kvartalis ettevõttele 8,1 miljonit eurot kahjumit, mis on vähem kui teises kvartalis, mil see jäi 12,9 miljoni juurde.

Siiski optimistlik

Sellele viitas ka Latvanen, kes märkis, et Rauma tehas toodab endiselt HKScanile kahjumit. Samas oli ta optimistlik, öeldes, et tasapisi suudetakse Raumas efektiivsust ja konkurentsivõimet tõsta. Samuti viitas Latvanen, et nii Baltikumis kui Rootsi turgudel on näha klientide suuremat huvi toodete vastu ning prognoosib seega käibe kasvu.

Aasta esimese üheksa kuu kokkuvõttes jäid HKScani netomüüginumbrid 1,26 miljardi euro juurde, mis on umbes 73 miljonit vähem kui aasta varem samal perioodil. Ettevõte teenis 45,3 miljonit eurot tegevuskahjumit. Võrreldav kahjum eelmisel aastal samal perioodil oli 5,3 miljonit eurot.

Ettevõtte netovõlg on septembri lõpu seisuga 305,6 miljonit eurot.

Kärpeplaan jätkub

HKScan on teatanud suurest kärpekavast, mille eesmärk on säästa aastaks 2020 kokku 40 miljonit eurot aastas.

Ettevõte on juba varasemalt teatanud, et koondab Soomes 165 inimest ning see võimaldab aastas kokku hoida 7 miljonit eurot.

„Me oleme siiski oma strateegiliste muudatuste protsessi alguses. Meie käekäik pole veel rahuldav,“ kommenteeris Latvanen.

Latvanen ütles, et HKSCan on põhjalikult ümber korraldamas ka oma tootmisüksuseid: näiteks on Rakvere lihakombinaat keskendumas valmistoitude kategooriale, mis HKScani sõnul on väga kiiresti kasvav. Seda toetavad ka investeeringud lihakombinaati. Möödunud aasta lõpus teatas HKScan, et investeerib Rakvere lihatööstuse uutesse seadmetesse ligi 8 miljonit eurot. Ehitus algas tänavu mais.

Samuti on HKScan lubanud teha tõsise inventuuri oma toodete seas ning korjata turult ära kahjumlikud tooted. Samal ajal käib aktiivne uute toodete väljatöötamine ja turule toomine.

Äripäev tegi septembris intervjuu HKScani finantsjuhi Mikko Forselliga, kes pakatas optimismist ning leidis, et ettevõte pole kriisis. Soome analüütikud on aga viidanud, et ettevõtte võlatase on tõusnud ohtlikult kõrgele.

Hetkel kuum