Rait Kondor • 17. detsember 2018 kell 18:59

Handelsblatt: Saksamaa plaanib seada piiranguid firmade ülevõtmistele

Kuka robotite demonstratsioon Hannoveri tööstusmessil 22. aprillil 2018. aastal. EPA-EFE/SRDJAN SUKI  Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Saksamaa plaanib karmistada reegleid oma strateegiliste ettevõtete müümisel Euroopa Liidu välistele firmadele, kuna on muutunud rahutuks seoses Hiina firmade aktiivsusega Saksamaa firmade ülevõtmisel, vahendab The Local Saksa majandusajalehe Handelsblatt artiklit.

Handelsblatti ajaleht kirjutas, et Saksamaa valitsus plaanib seaduse muudatuse heaks kiita kolmapäeval ning saata see parlamenti kinnitamiseks.

Väliskaubandusseaduse muudatus lubaks Saksa valitsusel üle vaadata või takistada strateegiliste ettevõtete aktsiapaki ostu EL-i väliste firmade poolt, kui plaanitakse osta ettevõttes vähemalt 10%-line osalus. Praegune piirang kehtib vähemalt 25%-lise osaluse omandamise puhul.

Selline reegel kehtiks ettevõtetele, mis on olulised Saksamaa kaitsevõime või „kriitilise infrastruktuuri“ osas, sh mitmed kõrgtehnoloogia ning energeetikafirmad, kuid ka suured toidutööstuse ettevõtted.

Kui Hiina tööstusettevõte Midea ostis 2016. aastal ära Saksmaa tööstusrobotite tootja Kuka, põhjustas see Saksamaal suure arutelu, kas mitte väärtuslikku teadmist ei viida sellega välismaale?

2017. aasta keskpaigas karmistas Saksamaa reegleid, mille järgi Saksa strateegiliste ettevõtete ostusoovide korral Euroopa Liidu väliste ettevõtete poolt valitsusel rohkem aega selle lubamist analüüsida.

Hetkel kuum