Lauri Teder • 14. jaanuar 2019 kell 23:51

Hiina kaubandus muserdas USA börse

Kaubakonteinerid Hiinas Qingdao sadamas  Foto: EPA

Esmaspäeval suurendas Hiina kaubandusmahu ootamatu kahanemine hirmu maailmamajanduse jahtumise ees ning vähendas investorite riskivalmidust.

Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 0,36%, 23 910 punktile. Nasdaq Composite vajus 0,94% madalamale, 6906 punktini. S&P 500 kaotas 0,53% ja lõpetas 2583 punktil.

Detsembris vähenes kaupade import Hiinasse eelmise aastaga võrreldes 7,6%, kuigi analüütikud oli ennustanud hoopis 5% tõusu. Eksport langes 4,4%, ent prognoosid oli sealgi näinud ette vastupidist - 3-protsendist kasvu.

Maailma teise majanduse võimalik jahenemine avaldas mõju nii toorainetele kui väärtpaberitele. Nõudluse vähenemine andis esmaspäeval näiteks hoobi naftale: Brenti toornaftasegu hind vajus 2,1% allapoole, 59,3 dollarini barreli kohta. USA musta kulla indeks, WTI odavnes pea 1,8%, ligikaudu 50,8 dollarini.

Samal ajal levis nõrkus ka Hiina turuga tihedalt seotud USA ettevõtete seas. Kannatasid näiteks kiibitootjad, mille koondnäitaja Philadelphia SE Semiconductor Index (.SOX) vähenes 1,6%. Eriti järsult kukkusid Western Digital (-4,92%), Microchip Technology (-3,75%) ja Micron (-3,72%). Järjekordse languse elas läbi ka tehnoloogiaturu hiid Apple (-1,5%), mis hoiatas investoreid alles mõni nädal tagasi Hiina turu aeglustumise eest.

Nädala alguse suurim kaotaja oli kahtlemata elektrifirma PG&E (-52,36%), mis teatas esmaspäeval, et kavatseb juba sel kuul taotleda pankrotikaitset, kuna ettevõtte kohal lasub arvukalt kohtuasju ja uurimisi, milles süüdistatakse elektrifirmat mullu ja ka 2017. aastal Californias möllanud metaspõlengute põhjustamises. PG&E juhtkonna hinnangul ei suuda ettevõte võimalike kahjutasude ja olemasolevate võlgade maksmisega toime tulla.

Esmaspäeval avas panganduskontsern Citi taaskordse tulemuste hooaja. Teisipäeval esitlevad kvartalinumbreid juba järgmised suurpangad: JPMorgan Chase ja Wells Fargo.

Hetkel kuum