Rait Kondor • 1 aprill 2019

Taani DSV-l õnnestus Šveitsi Panalpina ära osta

DSV juhataja Jens Bjoern Andersen (vasakul) ning Panalpina juht Stefan Karlen ühisel pressikonverentsil Panalpina peakontoris Baselis Šveitsis.  Foto: EPA-EFE/GEORGIOS KEFALAS

Täna andsid Taani logistikafirma DSV ja Šveitsi Panalpina teada, et DSV ostab Panalpina ära, makstes Šveitsi firma eest 4,6 miljardit Šveitsi franki (4,1 miljardit eurot) enda aktsiates, vahendab Reuters.

Tegemist oli üle kahe kuu pikkuse võitlusega, kui DSV pakkus esialgu 16. jaanuaril Panalpina eest 4 miljardit dollarit ehk 3,6 miljardit eurot. Täna teavitatud pakkumishind oli ümber konverteerituna 195,8 Šveitsi franki ühe Panalpina aktsia eest, mis tähendab 43% suurust preemiat võrreldes Panalpina aktsia sulgemishinnaga 15. jaanuaril ehk päev enne DSV esialgse pakkumise tegemist.

Tegemist on DSV läbi aegade kõige suurema ostuga ning Panalpina ülevõtmisel hakkab firma kandma nime DSV Panalpina. Firma kombineeritud müügikäive on ligikaudu 118 miljardit Taani krooni ehk 15,8 miljardit eurot.

Reuters toob välja, et DSV poolt pakutud hind oli lõpuks sedavõrd kõrge, et Panalpina lihtsalt ei saanud sellest keelduda. Arvestades netovõlga, maksis DSV 31 korda Panalpina oodatavat 2019. aasta ärikasumit, samal ajal kui DSV ja teine Šveitsi logistikafirma Kühne & Nagel kauplevad 17-kordsel ärikasumil.

DSV tegevjuht Jens Björn Andersen näeb võimalust Panalpina madalat 2%-list ärikasumi marginaali tõsta DSV kasumlikkuse tasemele, mis on 7% müügikäibest.

Hetkel kuum