investor Toomas • 17. september 2015 kell 9:24

Investor Toomas: Balti aktsia, mis tõusis nädalaga 100%

Nafta väljavedu  Foto: EPA

Nafta väljaveole spetsialiseerunud Läti firma Ventspils Nafta aktsia on nädalaga tõusnud 100 protsenti ja see pani ka mind kulmu kergitama, sest Balti börsidel näeb sellist liikumist haruharva.

Ventspilsi aktsia on kerkinud nädalaga 1,18 eurolt 2,4 euroni. Põhjuse selleks andis Vitol, kes tahab Ventspils Nafta ära osta. Vitol Groupi valdusfirma Euromin Holdings Limited (Küpros) peab läbirääkimisi Läti ettevõttega Latvijas Naftas Tranzits (LNT), et omandada LNT 43,25protsendiline osalus Ventspilsis. Euromin on praegu Ventspilsi suurim aktsionär, kuna talle kuulub 49,98protsendiline osalus. Kui Vitolil õnnestub LNT osalus ära osta, kerkiks ta osalus Ventspilsis läbi Euromini üle 90 protsendi.

Ventspils Nafta teenis esimesel poolaasta puhaskasumit 21,22 miljonit eurot. Eelmine aasta samal ajal oli puhaskasum 4,35 miljonit eurot. Ettevõtte tulemused on aastatega paremaks läinud, sest näiteks 2013. aasta esimese kuue kuuga saadi 10 miljonit eurot kahjumit. Poolaasta käive suurenes võrreldes möödunud aasta sama ajaga 7,6%, 95,66 miljoni euroni.

Parim aktsia Baltikumis

Ventspilsi aktsia kerkis pöörase tõusuga kohe Balti börsidel ülekaalukalt selle aasta parimaks aktsiaks. Teisel kohal on ligi 65protsendilise tõusuga SAF Tehnika aktsia ja kolmandal 41,3protsendilise tõusuga Arco Vara aktsia. Ventspilsi pöörane tõus oli kui pauk luuavarrest, sest poleks osanud arvata, et Riia börsil, mis on Balti börsidest väikseima ettevõtete arvuga, midagi nii suurt võiks sündida. Kuid äkiline tõus on tekitanud ka aktsia manipuleerimise kahtlusi.

Viimati ostsin Läti börsilt aktsiaid 10 aastat tagasi, kui sai soetatud 3500 Latvian Shipping Company aktsiat hinnaga 0,78 latti. Kaks aastat hiljem müüsin kõik aktsiad maha hinnaga 1,09 latti. Seega sai Lätist üsna head kasumit teenitud.

Kuigi Ventspilsi aktsia on tõusnud üle 2,4 euro taseme, jääb see endiselt alla 2007. aasta tipule, kui aktsia maksis peaaegu 4,5 eurot. Praegu kaupleb aktsia ligi 50 protsenti sellest tasemest madalamal.

Jään pealtvaatajaks

Kuigi Ventspilsi tulemused on aastatega paremaks läinud ja aktsia teinud nädala ajaga peadpööritava tõusu, jään mina selles mängus siiski pealtvaatajaks. Õnnitlen neid, kes said 100% tootlust ja usun, et aktsiahind on juba ära reageerinud ning loota veel sealt suuremat tootlust pole lähiajal eriti tõenäoline.

Taolised sündmused juhtuvad haruharva ja seetõttu ei ürita ma jõuda rongile, mis on jaamast juba lahkunud. Ka ei läheks Ventspilsi aktsia ostmine kokku minu pikaajalise strateegiaga, sest tegemist on volatiilse aktsiaga, mille päevane käive on väike. Ja kas ma soovitaks Ventspilsi aktsiat praegu oma sõbrale, emale või onule? Tõenäoliselt mitte.

Hetkel kuum