investor Toomas • 23 veebruar 2017

Investor Toomas: investeerimisidee Norrast

Gaasihoidlad.  Foto: EPA

Sain kirja Anttilt, kes soovis minu peal testida ideed investeerida ühte Norra energiaettevõttesse.

„Mida arvab investor Toomas Petroleum Geo Service'i aktsiast – Nordea Pank igal juhul kiidab seda,“ kirjutas mulle Antti. Lugeja soovitatud ettevõtte puhul on tegemist Norra börsil noteeritud energiasektoris tegutseva firmaga, mis nõustab kliente uute nafta- ja gaasimaardlate avastamisel kogu maailmas. Petroleum Geo Service'il on eri riikides üle 30 esinduse. Lisaks tegeldakse enam kui 20 keskuses andmeanalüüsiga ning neile kuulub 12 merel seismilist olukorda monitoorivat laeva.

Tulemused alla ootuste

Ettevõtet uurima asudes jäid mulle esimesena silma selle eelmise kvartali tulemused, mis just ülemäära rõõmustavad ei ole. Nimelt oli Petroleum Geo Service’i käive möödunud kvartalis 154,1 miljonit dollarit, mida on 16,34 protsendi võrra vähem, kui ettevõtet katvad analüütikud ootasid. Aasta varem samas kvartalis ulatus energiaettevõtte müügitulu 229,3 miljonile dollarile. Seejuures teenis börsifirma 156,1 miljonit dollarit kasumit, mis on üle kahe korra vähem kui 2015. aasta samal ajal.

Ka investorid olid tulemustes pettunud, sest aktsia reageeris uudistele 4,2protsendilise langusega. Lisaks annab ettevõtte aastane aktsiagraafik põhjuse pettuda, sest Petroleum Gas Service on viimase 12 kuuga ligi kolmandiku oma turuväärtusest kaotanud. Kui veel 2016. aasta algul tuli aktsia eest välja käia 33,6 Norra krooni, siis kolmapäevase seisuga saab väärtpaberi 24,32 krooni eest.

Energiaettevõtte turuväärtus on aastaga kolmandiku võrra kahanenud.  Foto: Äripäev

Sellegipoolest usub Nordea Pank, et ettevõttel on potentsiaali. Seda peamiselt mahukate eeltellimuste tõttu, mis hõivavad lähiajal 90 protsenti firma laevade töövõimekusest. Nordea hinnangul lubab see sel aastal prognoosida tulemuste paranemist. Samuti nähakse potentsiaali Petroleum Geo Service’i 40protsendilises turuosas oma valdkonnas.

Mina ei investeeriks

Kuigi Nordea on ettevõtte tulevikuväljavaadete suhtes optimistlik, säilib minus kui konservatiivses investoris skepsis. Hoolimata sellest, et 30 Norra krooni piirimaile seatud hinnasihiga Petroleumi turuväärtus on viimase aastaga ligi 39 protsenti kerkinud ja aktsia maksab üle 24 Norra krooni, lähevad ekspertide arvamused lahku. Nii leiavadki 24 ettevõtet katvatest analüütikutest alla pooled ehk 11, et firma aktsiaid tuleks osta. Seitse eksperti annab müügisoovituse ning kuue meelest on väärtpaberit mõistlik hoida.

Isiklikult tahan aga alati enne investeerimise kaalumist näha, et ettevõte seisab tugevatel jalgadel ning seda ka tulemuste poolest. Kuigi praeguses olukorras toetab ettevõtet ilmselt ka maailmaturul veel mõnda aega kerkiv nafta hind, siis sellegipoolest ootaksin enne investeeringule mõtlemist ära veel mõned tulemused, et veenduda analüütikute ootuste paikapidavuses.

Hetkel kuum