Artikkel
  • Advokaadibüroo Tark hoiab kõrgel äriõiguse lippu

    Advokaadibüroo TARK asutaja ja vanempartner Aare TarkFoto: Advokaadibüroo Tark

    Aare Tark võiks oma kolmekümne aasta tagust otsust kommenteerida kahe sõnaga: tark otsus. Jutt käib omanimelise advokaadibüroo asutamisest, mis 2010ndate aastate keskpaigaks kasvas Baltikumi üheks suuremaks advokaadibürooks.

    Advokaadibüroo Aare Tark oli omal ajal Eestis esimene juriidiline isik, mille ärinimi sisaldas asutaja ees- ja perekonnanime. Kolme kümnendi jooksul on ärinimi seoses ühinemiste ja pereheitmistega muutunud, ent usaldusväärset kaubamärki tähistav perekonnanimi on alati olnud ka büroo nimes.
    Ja vahepeal on muutunud ka see, et ühe Targa asemel töötab advokaadibüroos kolm Tarka – Aare pojad Tanel ja Tauno on valinud isa elukutse ja töökohaks isa asutatud büroo. Muide, büroos töötab veel üks vendade paar – Hannes ja Tanel Küün. Lisaks partnerlusele seob vendade paare ülikooliõpingud ja sõprussuhe.
    Advokaadibüroo TARK partner Hannes Küün (vasakul) ja juhtivpartner Tanel TarkFoto: Advokaadibüroo TARK
    Aare Targa asutatud advokaadibüroo on Eestis vanuselt kolmas, Advokaadibüroo Heta ja Advokaadibüroo Lepik & Luhaäär järel. Kui enamik Eesti advokaate on peamiselt kohtuvaidlejad, siis Targa advokaadibüroo eristus kohe algusest peale sellega, et keskendus äri- ja konkurentsiõigusele ning firmade nõustamisele ja nendega seotud ühinemistele ning omandamistele. Büroo advokaadid on läbirääkimistel samal pool lauda istunud paljude maailma tuntud firmade ja organisatsioonide esindajatega.
    „Olen alati kolleegidele öelnud, et kõige parem reklaam on sinu töö kvaliteet – sellest paremat turundust ei saa olla,“ vastab Aare Tark küsimusele, kuidas büroo endale sellised kliendid on saanud. „Ja muidugi toetab meid meie pikaajaline kaubamärk. Rahvusvaheliselt hinnatakse kõrgelt, kui su kaubamärk on olnud sisuliselt 30 aastat muutumatu ja kaubamärk on seotud ühe nimega.“
    Järgnevalt periodiseerivad büroo tegevust ASi Advokaadibüroo TARK vanempartner Aare Tark, juhtivpartner Tanel Tark ja partner Hannes Küün.
    Tauno TarkFoto: Advokaadibüroo TARK

    Kohtuvaidlus kui proovikivi

    Tauno Tark, Kuivõrd meie büroo klientuuri moodustavad valdavalt ettevõtted ning erinevad organisatsioonid, on ka vaidluste iseloom ja sisu pigem äriline – olgu selleks lepingute tõlgendamise ja täitmise probleemid, osanikevahelised erimeelsused, omandi küsimused või regulatiivsed kokkupõrked institutsioonide ja ettevõtjate vahel.

    Kindel osa advokaaditeenusest seisneb üha enam ka hankealases nõustamises ja sellega seotud kohtuvaidlustes ning nii-öelda valgekraeliste kriminaalasjade kaitses. Siinkohal on büroo trumbiks alati olnud meie advokaatide tugev ekspertiisivõime majandusalal.

    Kohtuvaidlustega pannakse ettevõtjate ja isikutevahelised varasemad suhted ning lepingud lõplikule proovile.

    Tauno Tark
    Advokaadibüroo TARK partner, kohtuvaidluste valdkonna juht

    Kirev õigusalane maastik (1991-2000)

    „Marat, Flora, Tallinna Piimakombinaat, Leibur, Kalev Norma – kõigil neil oli erinev õiguslik taust, mille alusel nad erastati,“ kommenteerib Aare Tark, kes 1990ndate keskpaigas nõustas riigiettevõtete ostjaid. „Nii mitmegi ettevõtte erastamine, näiteks Kalevi oma, toimus läbi kohtuvaidluse. Pidime läbima kohtuvaidluse, et saaksime kinnitust sellele, et erastamine oli õigesti läbi viidud.“
    1990ndatel aastatel esindas Aare Tark Eesti Panka ja Eesti riiki vaidluses endise Innovatsioonipanga omanikega. Tegemist oli esimese korraga, kui Eesti riik oli kaevatud Maailmapanga juures tegutsevasse Rahvusvahelisse Arbitraaži (ICSID). Lõplik otsus: Innovatsioonipanga litsentsi äravõtmine Eesti Panga poolt oli õigustatud.
    Aare Tark valiti kolmel korral Eesti Advokatuuri esimeheks, perioodil 1994-2001. Nüüdisaegse advokatuuriseaduse väljatöötamisega alustati 1997. aastal ja seadus võeti riigikogus vastu 2001. aasta märtsis. Vabariigi president autasustas Aare Tarka 2001. aastal Valgetähe 3. klassi medaliga.

    Sujuv koostöö fits me*

    Advokaadibüroo TARK on Jaapani e-kaubanduskontserni Rakuteni Eesti tütarfirmat nõustanud pärast seda, kui Rakuten ostis 2015. aasta suvel virtuaalse riietusruumi teenust pakkunud Eesti idufirma Fits.me. Büroo advokaadid annavad meile nõu ja leiavad juriidilisi lahendusi, kuidas Eesti, Jaapani ja Euroopa seadusandlusest tulenevalt saaksime koostööd teha teiste riikide klientidega. Nad on nõustanud meid näiteks siis, kui Fits.me juhtimine liikus 2018. aastal Londonist ära Luxemburgi Rakuten Europa alla.

    Nii kui meil tekib mingigi juriidiline küsimus või probleem, leiavad Targa büroo advokaadid meie jaoks kohe aega ja annavad professionaalset nõu. Kiirus ja usaldusväärus iseloomustavad meie juriidilist partnerit. Ja selles firmas võib hoomata sellist mõnusat perefirma tunnet.

    * fits me – sobib mulle (inglise keeles)

    Kaia Kont-Kontson
    OÜ Rakuten Estonia tegevjuht

    Büroo hoogne kasv (2000-2010)

    2000ndate aastate keskel kasvas Targa advokaadibüroo Eesti üheks suuremaks, andes tööd ligi 35 advokaadile, ja 2010ndate aastate keskel lausa Balti maade üheks suuremaks – tippajal töötas büroos Eestis, Lätis ja Leedus kokku üle 140 advokaadi.
    „Meie töökarjäär õigusturul on kulgenud hästi konkurentsitihedas keskkonnas,“ iseloomustab Tanel Tark põlvkonda, kes lõpetas juuraõpingud 2000ndate aastate lõpus. „Sellist asja nagu vanemad kolleegid on naljaga pooleks rääkinud, et töö tuli 1990ndadel aastatel faxist – hommikul läksid faxiautomaadi juurde ja vaatasid, mis sealt öö jooksul tulnud on – meie seda kunagi kogenud ei ole. Praegu peab advokaat oskama toimetada nagu hea müügimees. Iga tööasi tuleb sisuliselt ise otsida ja välja võidelda.“
    Ehkki Iisraeli relvatehing toimus 1993. aastal, päädis see kümmekond aastat hiljem Iisraeli relvaettevõtte ja Eesti riigi vahelise vaidlusega lepingu täitmise üle. „Vaidlus käis peamiselt arvandmete üle ehk et mõlema poole eesmärk oli tõestada, kes kellele ja kui palju võlgu on,“ räägib Iisraeli riigifirmat esindanud Aare Tark ja lisab, et vaidlus lõppes kompromissiga.
    Et advokaaditöö nõuab teinekord ülikonfidentsiaalsust, tõendab see, kuidas Targa advokaadibüroo nõustas 2005. aasta alguses Swedbanki, mis plaanis Hansapanga asutajatelt nende 40protsendilise osaluse välja osta. „Meie advokaadid, kes käsid nädalas kahel või kolmel korral Stockholmis nõu andmas, kasutasid erinevaid lennukeid, et mitte keegi ei kahtlustaks, et teoksil on suurtehing,“ meenutab Aare Tark.

    Justkui kodubüroo

    Oleme Advokaadibürooga TARK koostööd teinud alates 2008. aastast. Meie jaoks on oluline olnud see, et nad osutavad nö täisteenust ehk katavad ära kõik meie juriidilised vajadused – nad on meid abistanud läbirääkimistel, nõustanud ülevõtmistehingutes, teinud meie heaks due diligence`i ehk üksikasjalikku õigusauditit, nõustanud üürilepingute sõlmimisel, hästi koordineerinud õigusprobleemide lahendamis Läti ja Leedu turul läbi nende sealsete partnerbüroode.

    Väga oluline on ka see, et advokaadid ja juristid, kes meid on nõustanud, saavad aru, millega me tegeleme ning mis on meie eesmärk. Nad on konstruktiivsed, oskavad fookuses hoida kõige suuremat ja tähtsamat. Ja muidugi see, et nad on olnud alati kättesaadavad. Kuna MyFitness on üritanud kiiresti ja efektiivselt kasvada, siis see eeldab, et meie partnerid töötavad samuti kiiresti, teevad vajadusel pikki tööpäevi ja on lõppresultaadi nimel rakkes teinekord ka nädalavahetustel.

    Erkki Torn
    ASi My Fitness juhatuse esimees

    Kliendikesksus esiplaanil (2010-2020)

    Välisfirmad ja -investorid võtavad Baltikumi ühtse turuna. „Kui klient siseneb ühte riiki, aga ta eesmärk on osta või müüa kolmes riigis, siis tema jaoks on väga oluline, et kogu projekti juhitakse ühest riigist,“ selgitab Hannes Küün. „ Samuti soovib firma, kes juba tegutseb kõigis kolmes Balti riigis, et advokaadibüroo igapäevane nõustamine kataks kogu piirkonna.“ Lätis on Targa advokaadibüroo partneriks advokaadibüroo Skrastinš & Dzenis ja Leedus advokaadibüroo Motieka & Audzevičius.
    „Me teeme ka palju rahvusvahelist koostööd suurte Inglise ja USA advokaadibüroodega, mille kaudu liigub tihti sellist tööd, millele Eesti büroo otse peale ei saakski,“ laiendab Tanel Tark teemat. „Kui sul on head suhted rahvusvaheliste advokaadibüroodega, saab huvitavatele kaasustele ja tehingutele tihti just sealtkaudu ligi.“
    Büroo esindajad rõhutavad lõpetuseks kui ühest suust, et nende büroo kõik partnerid teevad igapäevaselt intensiivset klienditööd. „Partner ongi reaalne töötegija, mitte et partner võtab töö sisse ja lükkab selle noorematele kolleegidele tegemiseks,“ võtab Hannes Küün advokaadibüroo tööfilosoofia kokku. „Me ise oleme aktiivsed, suhtleme kliendiga ja ajame asju. See on meie tugevus, millega me eristume turul.“

    Advokaadibüroo TARK

    Asutatud 26.04.1991, registreeritud 16.05.1991.

    Kandnud ärinimesid: AS Advokaadibüroo Aare Tark (1991-1994), AS Advokaadibüroo Tark & Co (1994-2000), AS Advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene (2010-2016), OÜ Advokaadibüroo TARK (alates 14.04.2016).

    Juhatus: Aare Tark (vanempartner), Tanel Tark (juhtivpartner), Allar Aru (partner).

    Omanikud (partnerid): Hannes Küün, Tanel Tark, Tauno Tark, Aare Tark, Tanel Küün, Allar Aru, Marit Savi.

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.