19. jaanuar 2012 kell 3:51

ÄP: Keskerakonda ähvardab lagunemine

Lumepallina kasvav skandaal on loonud tugeva eelduse Keskerakonna lagunemiseks, kirjutab Äripäev juhtkirjas. 

Erakond seisab ristteel – kas IRLi kombel mõista oma liikmete käitumine hukka, käskides neil lahkuda nii riigikogust kui ka erakonnast, lüüa seeläbi õhk puhtamaks ja püüda erakonda taasühendada, või jätkata vanas eitamise ja teiste süüdistamise vaimus ning leppida sellega, et pidevalt esilekerkivad ning lahendamata skandaalid kahandavad nii valijate kui ka asjalike liikmete usaldust ja lojaalsust ning erakond laguneb.

Lindiskandaal 2?

Eile sai avalikuks, et kaitsepolitsei leidis Keskerakonna peasekretäri ja riigikogu liikme Priit Toobali kodu ja parteikontori töökohta läbi otsides üle 400 lehekülje väljatrükitud elektroonilist kirjavahetust, mida pidas endine sotsiaaldemokraadist riigikogu liige ja praegune Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm ligi sadakonna inimesega.

See ei ole esimene kord, kui esialgu muul teemal alanud läbiotsimine lõpeb mastaapse ja poliitilist maastikku raputava skandaaliga. 1995. aasta septembris puhkenud lindiskandaal algas eradetektiivibüroo SIA kontori läbiotsimisega. Sealt leiti salalindistused, mille üheks pooleks oli alati siseminister Edgar Savisaar. Lõpptulemusena astus kogu valitsus tagasi ning Edgar Savisaar tõmbus mõneks ajaks poliitikast tagasi.

Ka nüüd algatati läbiotsimine muude süüdistuste alusel - Toobalit ja samuti riigikogu liiget Ester Tuiksood kahtlustati mõjuvõimuga kauplemises - ning nn nuhkimine selgus hiljem. Juba toona oskasid keskerakondlased arvata, et see ei lõpe hästi. Nad pahandasid, et kaitsepolitsei võttis kaasa ka asju, mis n-ö asjasse ei puutu.

Toobali ja tema poolehoidjate senised selgitused on ebaveenvad, sest lõpuks pole oluline, kelle kaudu need materjalid täpselt Keskerakonda sattusid ega seegi, kas ja kuidas neid kasutati. Tegu on kui mitte seadusevastase, siis kindlasti ebaeetilise teoga, mis riigikogu liikmele ei sobi. Vastus küsimusele, kas Toobal peaks riigikogust ja erakonnast lahkuma, on Äripäeva hinnangul igal juhul jah. On vaid hirmutav, et skandaal ei pruugi olla sellega lõppenud.

Keskerakond ristteel

On väidetud, et Keskerakond ongi juba surnud. Hääbumise märke näitavad nii toetajate arv kui ka liikmete rahulolu. Kuid Keskerakond on Eesti mõistes pika ajalooga, suur ja organisatsiooniliselt võimekas partei, kes viimastel aastatel on eelkõige Eesti põhjaranniku suurlinnades, nagu Tallinn ja Narva, ainuvõimul. Tõsi, viimane on ka Keskerakonna ainus võimalus võimu juurde pääseda, kuna riigikogus ja valitsuserakondadele on ta sisuliselt muutunud paariaks. Viimati viis aastat tagasi valitsusse kuulunud Eesti suurimale erakonnale on see kahtlemata valus löök. Kui Keskerakond praegu elustavat sammu ette ei võta, on erakonna tulevik tume.

Esialgu, selmet otsida võimalusi oma olukorra parandamiseks, on erakond vajumas üha sügavamale sohu,. Üha rohkem on mindud vastandumise teed. Selle tuumaks on aga poliitiliste erimeelsuste asemel üha enam saamas eetilisus ja seaduslikkus. Tallinna ja Narva linnavalitsusest riigikokku kolinud korruptsioonikaasused on piltlik näide.

Rahulolematus on kasvanud ka erakonna sees niivõrd suureks, et suvel spekuleeriti tõsimeelselt erakonna esimehe Edgar Savisaare väljavahetamise üle, mis tõstatus teravalt pärast üle-eelmise aasta lõpus puhkenud nn idaraha skandaali. Mullu augustis jäi küll Jüri Ratase ümber koondunud sisemistel opositsionääridel paleepööre sooritamata. Samal annavad just opositsiooni väljaütlemised, olgu selleks Ain Seppik või Jüri Ratas, et soov muutusteks pole taltunud.

Äripäev avalikustab reedel ilmuvas uurivas artiklis ühe järjekordse Keskerakonna varjatud rahastamisskeemi. Toimetuse käsutuses olevatest dokumentidest ilmneb, et kümmekond tuntud ettevõtjat tasus varjatult Keskerakonna liikmete valimiskampaania kulutusi. Tegemist on sarnase skeemiga, mida kasutasid Reformierakonna poliitikud Rahumägi ja Antropov ning mille Äripäev paljastas 2009. aasta oktoobris. Äripäeva käsutuses olevad dokumendid ei ole seotud sel aastal toimunud Keskerakonna peakorteri läbiotsimisega ning Keskerakonna liikmete suhtes pooleli olevate uurimistega.

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum