Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Juubel: 3KGroup – häirevaba wifi asjatundja

    3KGroupi ettevõtte juht Toomas KadarpikFoto: KATI KADARPIK

    Tänavu 20. tegevusaastat tähistava wifieksperdi 3KGroup OÜ näol on tegemist ebatavalise telekommunikatsiooni- ja info­tehnoloogiaettevõttega, mis on fookustunud vaid kvaliteetse traadita interneti valdkonnale. Oma näitajatega mahutakse isegi Äripäeva telekommunikatsiooniettevõtete TOPi, mis on kitsalt spetsialiseeruva ettevõtte puhul üllatus.

    Ruckus on leiutanud uue tehnika, kus antenn suudab ise muuta suunda vastavalt vajadusele. Tehis­intellekt analüüsib kasutaja olukorda ja teeb otsuseid suunda muuta reaalajas selle järgi, kus teda segab võimalikult vähe teisi süsteeme ja wifi levib kaugemale.

    „Enamik ettevõtteid tegeleb ellujäämiseks laia spektriga, kuid meie müüme, konsulteerime ja lahendame ainult wifi tehnoloogiaga seonduvat ning arendame Eestis häirevaba wifi võrku,“ tutvustab ettevõtte juht Toomas Kadarpik 3KGroupi tegevust, nentides, et ettevõtte ühe miljoni euro suurune aastakäive ei tule mitte soovist iga hinna eest võimalikult palju müüa, vaid tahtest teha oma tööd nii süviti ja olla ekspert, kes lisaks infotehnoloogiale mõistab ka füüsikat ning nendevahelisi seoseid.
    Esimese mobiilse kontori püstitas 3KGroup Äripäevale, andes esmakordselt ühele ettevõttele võimaluse teha tööd sülearvutiga suvalises kohas kontoris. Kuigi tollal polnud veel traadita internet ehitatud arvutite sisse, vaid selleks kasutati spetsiaalseid võrgukaarte. Kunagi nii innovatiivne ja põnev lahendus on tänapäeval täiesti elementaarne.
    „Ajaloos on toimunud palju huvitavat ning meil on olnud õnn kaasa lüüa seadusloomes ja uute tehnoloogiate arengus. Näiteks aastal 2001 üritasid telekommunikatsiooniettevõtted enda kasu eesmärgil läbi suruda, et Eestis ainsa riigina maailmas keelustataks avaliku wifi teenuse pakkumine. Kui paljud riigiasutused eesotsas maavalitsuste ja piirivalvega oleksid sel juhul kannatanud? Laiem üldsus mõistis traadita interneti olulisust 2002. aastal, kui Rocca al Mare Suurhallis toimus Eurovisioni lauluvõistlus ning kogu ala oli nii kohalikele kui ka väliskülalistele kvaliteetse traadita internetiga kaetud,“ meenutab Kadar­pik. „Täna ollakse veendunud wifi vajalikkuses, kuid väljakutse on ehitada kvaliteetseid lahendusi, mis kannataks suuri rahvahulkasid ja erinevaid segajaid.“
    Parim teenus tuleb parimate toodete abil
    3KGroup OÜ eesmärk on juurutada ainult toimivat innovatiivset tehnikat, mis annab reaalset lisaväärtust. Näiteks on vaba­sagedusliku traadita interneti jaoks leiutatud häireid paremini taluvam Ruckus BeamFlexi nutiantenn, mis lubab samas wifi kiiruseid ja levikauguseid tõsta. Fenomenaalseid tulemusi on näha sadamates, suurtes logistikaettevõtetes, hotellides, Eesti suurtes kõrgkoolides ning sadades ettevõtetes. Tehnoloogiliselt on Ruckus Wirelessi maailmas kindlalt häiretaluvuses esimesel kohal, suutes oma uudse antennilahendusega viia wifi enneolematutesse kaugustesse ja ehitada kümnete tuhandete tugijaamadega toimivaid laivõrke.
    Raadiosüsteemides on oluline asi antenn. Ruckus on leiutanud uue tehnika, kus antenn suudab ise muuta suunda vastavalt vajadusele. Tehisintellekt analüüsib kasutaja olukorda ja teeb otsuseid suunda muuta reaalajas selle järgi, kus teda segab võimalikult vähe teisi süsteeme ja levib kaugemale. Antennil on enamasti tuhandeid suunadiagramme. Just selline tehnoloogia on asendamatu näiteks sellisel väikesel ajal tuhandeid kasutajaid mahutaval sündmusel nagu Tallinna tehnikaülikooli robotivõistlus Robotex.
    Mida tuleb teada wifi võrku ehitades?
    Võrgu loomisel on tähtsaimad tegevused mõõtmised ja analüüsid, et hinnata, mida on täpselt vaja teha ning mida kasutajad eelkõige oma võrgult soovivad. Mis on reaalne ja mis unistus? Milline on lahendus infosüsteemide kasutaja, telekommunikatsiooniettevõtte, andmeanalüütiku ja kliendi seisukohast? Wifi on keeruline lahendus ja suure süsteemi loomine on väga erinev probleem erinevalt kodudesse mõeldud ruuteri seadistamisest. Seejärel tuleb hakata süsteeme testima. Selleks on tarvis interdistsiplinaarseid teadmisi ja laia silmaringi, sest tunda tuleb süsteemianalüüsi, programmeerimist, kasutada erinevaid mõõteseadmeid, vahel hoida käes jootekolbi ning kasuks tuleb oskus mahukaid mõõtmisandmeid analüüsida.
    Kuidas suudame seda kõike teha juba 20 aastat?
    Kui oled teinud mõnda asja tuhat korda, võib tüdimus peale tulla! On asju, mis ei tüüta ja tunduvad loomulikud, aga kuidas sinna jõuda? 3KGroupi põhimõte on, et ükski juht ega töötaja ei tohi ikka stressis ega olla tööl surudes oma emotsioone pidevalt alla. See ei tulnud Toomas Kadarpiku sõnul kergelt. „Meile meeldib end arendada, pidevalt midagi juurde õppida ning seejuures osata võtta asju normaalselt. Näiteks meie tööpäev algab kell 9 ja lõppeb kell 16, et inimesed jõuaksid ka kodus perega aega veeta ja neid tänapäeva kiire elutempo juures ka laste jaoks aega oleks. Iga töö peaks olema selline, et inimesed ei teeks üksteisele haiget, et neid ja nende ettepanekuid ning otsuseid aktsepteeritaks ja et nende isiklik elu seejuures ei kannataks.“
    Miks on wifi võrgus häired ja kust need tulevad? 
    Wifi on loavabal sagedusel toimiv juhtmevaba sidetehnoloogia ja õnnetuseks tohib nendel sagedustel töötada ka terve rida muid seadmeid, mis üksteise tööd häirivad: Bluetooth, radarid, telefonides toimivad wi-fi tugijaamad, naabrite tugijaamad, liikumisandurid. Kasutaja näeb häiret tavaliselt kiiruse langusena ja siin ei aita kahjuks enamasti enam IT-mehe nutikus parameetreid muuta, vaid vaja on midagi enamat.
    Ruckus Wireless BeamFlex+ nutiantenni tehnoloogia
    BeamFlex+ on lihtsalt öeldes suundantenn, mis muudab oma suunda vastavalt kliendi asukohale ja asendile reaalajas. Tavatehnoloogiaga võrreldes on sellise antenni võimekus 10 korda parem (10–15 dB) ehk sama vahe, kui reflektoriga taskulambi või pirni abil pimedas liikuda. Signaali suunamise reaalne tõhusus tulebki välja just paljude tugijaamadega võrgus, kus on vaja laiadel kanalitel suuri kiirusi kasutada. Nutiantenn parandab enamikku wifi omadusi: levi kaugus, kiirus, MIMO toimivus, suure võrgu maksimaalne läbilaskevõime, häirekindlus, liikuvate klientide sidekvaliteet, elektritarbe vähenemine, levi takistuste taha ja läbi seinte. Kõige olulisem BeamFlexi omadus on, et paketi saatmisel ei pea seda kiirgama kõikidesse suundadesse, mis ei pane wifi tugijaama teiste kasutajate järgi ootama ega põhjusta naabertugijaamadele häireid. Vaid see tehnoloogia suudab tagada parema levi ka läbi seinte ja lagede ning erinevate takistuste taha!
    Mis saab tulevikus?
    Wifi on vallutanud kõik elualad, aga kõik ei ole veel üldse valmis. Juba üsna varsti saame näha uute kõrgemate sageduste kasutusele võttu, aga ka madaletel sagedustel toimivat IoT (Internet of Things) wifi standardi võidukäiku. Wifi kiirus saab lähiaastatel olema reaalselt kiirem kui praegune 1 Gb/s tavavõrk CAT5/6 kaabelduse peal ja tõenäoliselt ongi 10 Gb/s wifi tulekuga elementaarne kontoris igasugune kaablitega jahmerdamine unustada.
    Wifi jõuab 802.11ah IoT standardi kaudu  meie triikraudadesse, elektripliitidesse ja tolmu­imejatesse, rääkimata veekraanist ja kõigest kaasaskantavast. Kindlasti muutub palju kinnisvaras, tööstuses ja logistikas, samuti igapäevases ühistranspordis. Infotehnoloogia teeb praegu oma järjekordset hüpet õppimisalgortimide alal, mis võimaldab süsteemidel näha, kuulda, lugeda ja sellest ka aru saada ning kohaneda. Ohus on küll paljud töökohad, aga kui seljakott ütleb hommikul, et rahakott jäi kööki lauale, ja telefoni tuleb teade, et sisseunustatud elektripliit lülitas end ise välja, ütleb enamik inimesi neile uuendustele „jah“.
    Oleme täiega muutusteks valmis!
    Wifi kasutus kasvab lähema viie aastaga kümnekordseks. Kui teil on wifi probleem, suudame selle kindlasti tuvastada, nii oma teadmiste kui ka tarkade testseadmete tõttu, mis suudavad kirja panna kogu nädala jooksul võrgus toimuva ja seda mitmesaja mõõdiku abil analüüsida. Meie eripära on kindlasti kogemus ja mitmedimensionaalne teadmine. „Olin 1990. aastal Eesti interneti esimeste sekundite juures, mäletan,  kuidas sai ruuterisse sisestatud esimene IP-aadress algusega 193.40 ning mäletan kõnet Eesti Telefonist, kui küsiti, mis asi on internet,“ meenutab Kadarpik, kes pidi tollal sageli teemat selgitama ka teadlastele ja poliitikutele. Wifi arenduses ongi vaja lisaks infotehnoloogiale ka füüsika, raadiotehnika ja laborioskuste tundmist. IT-inimesed üritavad enamasti probleeme lahendada kui deterministlikke diskreetseid ülesandeid, kuid alustada tuleks füüsika ja raadiotehnika süvatundmisest.  Täname meie partnereid ja tuhandeid kasutajaid!
    Täismahus artiklit saab lugeda veebilehel www.3kgroup.ee/juubel
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.