Jane Suu • 17 november 2017

Ehitusettevõtete TOP: rohkelt rabelemist, napilt kasumit

Kaido Somelari juhitud Ehitustrust tõusis tabelis kolmandale kohale.  Foto: Andres Haabu

Ehitusettevõtjate edetabelisse jõudnud tunnistavad, et tööd on kohati liigagi palju - kõiki töid pole võimalik vastu võtta. Samas ei kiirustata inimesi juurde palkama, kuna pole kindlust, mis järgnevatel aastatel ees ootab. Eelkõige peljatakse järsku hinnatõusu.

Ehitussektori traditsiooniline aastalõpu suursündmus.

Toimub 28. novembril Kultuurikatlas.

Analüüsime ehitussektori võimalusi, ootusi, arengusuundi ja murekohtasid  2018. aastal ja kaugemalgi.

Kohal valdkonna võtmeisikud.

Austasustame TOPi parimaid.

Uuri lähemalt SIIT.

Aastaga kasvas edetabelis osalenud 115 ettevõtte koondkäive 2,3%, olles kokku 1,78 miljardit eurot. Suurima käibega oli edetabelis 31. kohal olev Nordecon AS, enim kasvatas käivet – 3 korda – edetabelis 11. kohal olev KRC Ehitus OÜ.

Edetabelis osalenud ehitusfirmade ärikasum oli mullu kokku 70,5 miljonit eurot, vähenedes aastaga 14%. Suurima kasumi teenis edetabeli 5. kohal olev Kodumaja AS, suurim kasumi kasv oli 67. kohal oleval Remet ASil. Paarkümmend ettevõtet lõpetas mulluse aasta kahjumiga.

Tabelis 16. kohale tõusnud Eventus Ehitus OÜ juhatuse liikme Lauri Kaska sõnul oli mullune aasta tegus ja käesolev veel tegusam. "Igapäevase tegevuse võtmeroll on töö leidmise poolelt läinud üle töö ärategemise poolele," nendib Kaska.

Tabelis esikohale jõudnud OÜ Mapri Ehitus Priit Jaagant sõnas, et ettevõtte käive sel aastal võrreldes eelmise aastaga kasvab, aga kasumlikkus võiks olla parem. "Suurim mõjutaja on kiiresti kasvav ehitushind, mis vähendab pikemate projektide kasumlikkust."

Tabelis 36,68 miljoni eurose müügituluga kolmandale kohale jõudnud AS Ehitustrust juhatuse esimees ja üks omanikest Kaido Somelar ütleb, et 2018. aastal on kriitiline küsimus see, kuidas peatöövõtja saabuvas hinnatõusus hakkama saab. Selles, et viimaste aastate järseim hinnatõus tuleb, Somelar ei kahtle.

Loe ülevaateid Äripäeva teemaveebist Ehitusuudised.ee: Ehitussektor kardab kuuma ja Ehituses tööd rohkem kui jõuatakse teha.

TOPi saad kontaktandmeid sisaldava andmefailina soetada Äripäeva Infopangast SIIT.

Ettevõtted seati valdkonna pingeritta kuue näitaja põhjal: 2016. aasta müügitulu, müügitulu kasv võrreldes 2015. aastaga, 2016. aasta ärikasum, kasumi kasv võrreldes 2015. aastaga, rentaablus ja varade tootlikkus aastal 2016. Iga näitaja põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse, iga koht järjestuses andis kohale vastava arvu punkte. Kuue tabeli punktid liideti. Võitis vähim punkte kogunud ettevõte.

Hetkel kuum