1. veebruar 1996 kell 22:00

Nisu hind maailmaturul jätkab tõusutendentsi

USA võimud on rutanud kinnitama, et tegemist ei ole siiski kriisiga.

«Turg on praegu väga heitlik,» ütles USA põllumajandusminister Dan Glickman.

USAs annab talinisu üle poole aastasest nisusaagist, mis ulatub kahe miljardi bu??elini. Sügisel Kansase, Oklahoma ja Texase osariigis kasvama pandud talinisu ohustab aga kuni miinus viieteistkümne kraadini Fahrenheiti järgi langenud temperatuur.

Kui tavaliselt kaitseb paari tolli pikkuseid idusid lumekiht, siis praegu saabunud külmade ajal on maapind täiesti lage.

Chicago börsil kerkis nisubu??eli hind teisipäeva õhtul 5,27 dollarini, mis on kõrgeim 1980. aasta oktoobrist peale, kui see oli 5,44--5,50 dollarit. Aasta algul oli nisubu??eli hind veel alla viie dollari.

Nõudlus on jätkuvalt väga suur nii spekulantide kui kaupmeeste seas. Nisu nõudlus on järjepidevalt kasvanud viimased 10 kuud, kui maailma nisuvarud hakkasid vähenema viimase 20 aasta kõige kehvema saagi tõttu kogu maailmas.

Eelmisel nädalal ostis Hiina USA-lt 2,1 miljonit tonni nisu. 1973. aastal kehtestas Hiina USA nisu sisseveo keelu, mis on kehtinud tänini. Selle nädala algul külastas USA põllumajandusminister Dan Glickman Hiinat ja taotles keelu tühistamist.

Samal ajal peavad Venemaa valitsuse esindajad USAs salajasi läbirääkimisi nisuostu üle, mille teokssaamise korral vähenevad USA napid nisuvarud veelgi, tõdevad ameeriklased.

Ameerika maisi, kaera, odra ja sojaoa hind on samuti kerkinud suure ekspordinõudluse ja varude vähenemise tõttu viimaste aastate kõrgeimale tasemele. See annab alust rääkida juba ülemaailmse näljaohu kasvust.

ÜRO toitlus- ja põllumajandusorganisatsioon (FAO) on alustanud Roomas 13.--17. novembrini toimuva maailma liidrite toitlusalase tippkohtumise ettevalmistamist.

Roomas nenditi, et maailmas kannatab alatoitluse all üle 800 miljoni inimese ning see tendents süveneb järjest.

T?iili esindaja Pedro Medrano väitel on maailmas tekkinud praegu ajaloo suurim migratisoonilaine, mille põhjus on eelkõige nälg ja vaesus. REUTER-BNS-ETA

Hetkel kuum