8. aprill 1996 kell 22:00

Tamme korterisse asub itaallane

Preatoni kavatseb Uus 13/ Müürivahe 62 majja ehitada korterid ning esimesele korrusele bürooruumid, ütles hoones töid tegeva ehitusfirma töödejuhataja. Ta lisas, et ehitustööd peavad lõpule jõudma mais.

Omanimelise finantskorporatsiooni juht Ernesto Preatoni on Eestis lisaks Tamme-Lindpere majale ostnud ka Ühispanga aktsiaid ja kinnistu Viru tänavas.

Jaak Tamm ja Ivar Lindpere müüsid hoone tänavu 19. jaanuaril riiulifirmale Planiston 800 000 krooni eest. Tamm sai korteri müügist 350 000 ning Lindpere 450 000 krooni. ASi Planiston omanik Jaanus Luht ütles, et ta müüs maja vähemalt kuu aega tagasi eraisikule Olga Klaussenile. Tema sõnul on tegu tavalise müügitehinguga ning seetõttu ei soovinud Luht seda rohkem kommenteerida. «Kõikide dokumentidega on võimalik tutvuda Tallinna hooneregistris,» lisas Luht.

Tallinna hooneregistri kartoteegi andmetel kuulub hoone aadressil Uus 13/ Müürivahe 62 endiselt ASile Planiston. Arhiivitöötaja sõnul on aga kõnealune toimik majast välja antud. Hiljem väitis teine hooneregistri töötaja, et toimikuid ei tohi üldse välja anda.

Jaak Tamm on varem väitnud, et hoone remondiks kulus temal ja Lindperel 800 000 krooni. Ehitustööde projekti koostas ASi Inrestauraator Projekt arhitekt Katrin Tomberg. Elektritööde projekti tegi hiljem ka elektritöid teostanud AS Aia VLE.

ASi Inrestauraator direktori Indrek Koppeli sõnul maksis elektritööde projekteerimine koos tehtavate elektritöödega kokku 199 000 krooni. «Elektritööd moodustasid sellest summast projekti järgi 180 000 krooni,» lisas ta.

Katrin Tombergi sõnul koostas ta ehitusprojektid ligi aasta tagasi ning need tellis Inrestauraator.

Majas ehitustöid teinud Limberg Ehituse ASi juhatuse esimees Mati Must ütles, et tema ei olnud projektiga täpselt kursis. Limbergi tegevdirektori Jaan Lehtsaare sõnul oli üldehitustöid ligi 400 000 krooni eest, millele lisandus hiljem akende maksumus. «Kokku läksid ehitustööd maksma ligi 600 000 krooni,» lisas ta. Tema hinnangul läheb sellise maja kordategemine maksma paar miljonit.

Lehtsaare väitel alustati töödega eelmise aasta juunis ning lõpetati selle aasta alguses. Tema sõnul oli nende firmat Lindperele eelnevalt soovitatud. Lindperega kohtus ta esimest korda juunis. Lehtsaare sõnul pole ta Tammega suhelnud ega ka mingeid lepinguid sõlminud. «Kõik käis Lindpere kaudu,» lisas ta. Lehtsaare väitel ei olnud projektis täielikult sees viimistlustöid, mis jäid seetõttu tegemata. Valmis ei tehtud ka kööke ja vannitubasid. «Meie tegime valmis vaid nii-öelda maja karbi,» lisas ta.

Lehtsaare sõnul ei saanud nad ehitustööde eest raha mitte ainult pärast maja müüki, vaid jooksvalt ka eelmise aasta juunist jaanuarini materjalide eest. «Palga osakaal oli suhteliselt väike ning materjalide eest raha me saime,» lisas Lehtsaar. Tamm on väitnud, et tasus töö eest alles pärast maja müüki.

Limberg Ehituse AS on Tallinnas registreeritud ettevõte. Mõned nädalad tagasi ütles linnapea Jaak Tamm, et ehitustöid tegi üks Viljandi firma, mille nime ta ei mäleta.

Hetkel kuum