9. mai 1996 kell 22:00

Vilja hind maailmaturul tõuseb

Maailma tähtsaimal viljabörsil, Chicago börsil, on noteeritud 1970. aastatest peale kõrgeimad viljahinnad. Nisubu??eli (umbes 35 liitrit) hind on kerkinud üle kuue dollari. Chicagos tõstab hinda eriti USA prognoositav kehv viljasaak.

Maailma toitlusorganisatsiooni (FAO) andmetel on samal ajal viljavarud kahanenud eriti väikseks: seda jätkub vähem kui kaheks kuuks. 1990--1991 rekordilise viljasaagi järel pole suudetud enam viljatootmist suurendada, kuid samal ajal sünnib juurde miljoneid uusi sööjaid.

Euroopa Liit alustas oma põllumajanduspoliitika reformimist 1992. aastal. Kuna viljatagavarad olid stabiilsete tootmishindade tõttu kasvanud, siis läks 25 miljoni viljatonni salves hoidmine väga kulukaks.

Eelmisel aastal kahanesid ELi viljatagavarad viie miljoni tonnini.

Maailma kaubandusorganisatsiooni põllumajanduse liberaliseerimise leping jõustus eelmisel aastal. Selle kohaselt väheneb subsideeritud põllumajandusekspordi maht kuue aastaga 21 protsenti. See muudab vilja hinna paratamatult kõrgemaks, milla tagajärjel kannatavad eriti Aafrika vaeseimad riigid. KL

Hetkel kuum