Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ofelia päästeoperatsioon

  Kuni majandusministeeriumi litsentsikomisjon otsustab Ofelia tegevuslitsentsi saatuse, juhib ettevõtte tööd Alko kontserni kuuluva Primalco Oy müügidirektor Seppo Ovaska. Ofelia peakontoris on soomlastega asendatud kõik töötajad peale pearaamatupidaja ja sekretäri.
  Eile kohtus Ovaska majandusministeeriumi ametnikega, et selgust saada Ofeliale esitatud süüdistustes. Pärast kohtumist ütles ta, et Ofeliale pole esitatud ühtegi dokumenti nende kohta. Ta ei soovinud aga kohtumise sisu kommenteerida.
  Tallinnas viibinud Primalco tegevdirektor Erkki Anttila lisas, et omanikud ei ole veel arutanud edasist tegevust, kui Ofelialt peaks litsents ära võetama. «Me ei näe põhjust, miks see peaks ära võetama,» lausus ta.
  Tolliameti tollijärelevalve osakonna juhataja Vello Valm ütles, et seoses Ofeliaga on fikseeritud kolm haldusõigusrikkumist. Kahel korral on firma vahele jäänud valesti deklareerimisega ja kolmandal puhul puudus litsents viinakoguse väljaviimiseks.
  Valm ütles, et tolliamet on vastavalt valitsuse määrusele esitanud rahandusministeeriumile ametliku kirja, kus need faktid on kirjas. Kiri on edasi saadetud majandusministeeriumile taotlusega Ofelia tegevuslitsents tühistada.
  Majandusminister Andres Lipstok kinnitas eile, et ministeeriumisse on kiri jõudnud ja see on töös. «See on väga lakooniline kiri, kus on loetletud rikkumisi, mis on juba ajakirjandusestki läbi jooksnud ja mille eest minu teada on Ofelia ka trahvi maksnud,» rääkis Lipstok.
  «Otsus Ofelia suhtes langetatakse lähiajal,» lisas Lipstok.
  Majandusministeeriumi litsentsitalituse juht Aleksander Skoblov ütles, et tavaliselt toimub litsentsikomisjoni istung kord kuus, kuid on ka erakorralisi istungeid korraldatud.
  «Ma arvan, et komisjoni istung ei toimu enne selle nädala lõppu või järgmise nädala algust,» lausus Skoblov.
  Majandus-, rahandus- ja sotsiaalministeeriumi ning teiste ametkondade esindajatest koosnevas litsentsikomisjonis on 12 inimest. Kui litsentsi tühistamine läheb hääletamisele, tehakse seda lihthäälte enamusega, selgitas Skoblov.
  Rakvere piiritusetehase direktor Sven Prees ütles, et ainuüksi selle põhjal, et Venemaal või Ukrainas ei leidunud firmasid, kellele Ofeliast viin saabus, ei saa süüdistada firmat, et nende viin pole Eestist välja läinud. Venemaale viina müües püüavad firmad seda teha nii, et võimalikult vähe makse maksta, väitis ta.
  «Kui kõik need maksud tasuda, ei oleks Eesti tootjail üldse võimalik Venemaale eksportida,» rääkis Prees.
  Samas on Äripäeval andmeid viina kohta, mis pidi minema näiteks Venemaale, Ukrainasse või Valgevenes-se, turustati aga tegelikult Lõuna-Eestis. Viinatootja maksab riigile aktsiisimakse, kui ta ostab piirituse. Kuna dokumentides on näidatud viina eksporti, siis selle viinakoguse aktsiisi tasub riik nn eksportijale tagasi. Nii võib tootja petta riigilt välja poolelt liitrilt viinalt kuni 30 krooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tallinna Sadam kasvatas reisijate arvu 87%, ent kaubamaht vähenes
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Aleksei Šiškin: Nord Stream 2 hävitas eestlaste hõimurahva asuala
Sel nädalal sai selgeks, et Nord Streami projekti ajaloole pandi rasvane punkt. Sabotaaži tulemusena löödi gaasitorud rivist välja ja kõige järgi otsustades pole neid võimalik taastada. Delovõje Vedomosti ajakirjanik Aleksei Šiškin kirjutab gaasitorude ebaselgest ja traagilisest rollist eestlaste hõimurahva vadjalaste ajaloos.
Sel nädalal sai selgeks, et Nord Streami projekti ajaloole pandi rasvane punkt. Sabotaaži tulemusena löödi gaasitorud rivist välja ja kõige järgi otsustades pole neid võimalik taastada. Delovõje Vedomosti ajakirjanik Aleksei Šiškin kirjutab gaasitorude ebaselgest ja traagilisest rollist eestlaste hõimurahva vadjalaste ajaloos.
Kumba investeerida: paati või paaditootja aktsiasse?
Kumba investeerida: paati või paaditootja aktsiasse? Suuremast püsikulust hoolimata paistab suure edumaaga võitvat paat.
Kumba investeerida: paati või paaditootja aktsiasse? Suuremast püsikulust hoolimata paistab suure edumaaga võitvat paat.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Suur galerii: Äriplaan 2023 tõi kokku rekordarvu ettevõtlikke inimesi
Eelmise nädala neljapäeval peetud Äriplaani konverentsil osales 650 inimest, kes kuulasid tippettevõtjate äriplaane ja ootusi algavaks majandusaastaks.
Eelmise nädala neljapäeval peetud Äriplaani konverentsil osales 650 inimest, kes kuulasid tippettevõtjate äriplaane ja ootusi algavaks majandusaastaks.
Hirmust tuleb rääkida, et seda mitte karta
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Septembris langesid korterite hinnad ja tehingute arv 1Partner: hind on ikka laes
Septembris vähenes korteritehingute arv üle Eesti võrreldes augustiga 21,6% ning mediaanhind pea 9%. Selle aasta septembris vahetas Tallinnas omanikku 24% vähem kortereid, kui eelmisel aastal, kuid keskmine ruutmeetri hind oli viiendiku võrra kõrgemal.
Septembris vähenes korteritehingute arv üle Eesti võrreldes augustiga 21,6% ning mediaanhind pea 9%. Selle aasta septembris vahetas Tallinnas omanikku 24% vähem kortereid, kui eelmisel aastal, kuid keskmine ruutmeetri hind oli viiendiku võrra kõrgemal.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.