27. mai 1996 kell 22:00

Taas ostetakse kasvavat metsa

Aktiivselt pakkusid ka ASid Sylvester 660 000, Tarmets 290 000 ja Lumiforest 268 000 krooni eest. Metsavarumisfirmadega võidu osalesid oksjonil mitmed eraisikud.

«Eelmise oksjoni korraldasime veebruaris ja et siis tuli kohale vaid kolm ostjat, tegime oksjonite pidamises pikema vaheaja,» ütles Tartumaa peametsaülem Rein Kokk. Ta seostab äkilist elavnemist kasvava metsa ostmisel augustis uue paberivabriku töölehakkamisega Soomes. Oma osa on kindlasti ka sellel, et Tartumaa turuparandit ehk kännuraha arvutamise koefitsienti vähendati 2,4-lt 1,8-le. Oksjoni edukust näitab see, et alghinnaga ei müüdud ühtegi lanki. Enampakkumisel tõusis soovitud lankide müügihind alghinnast ligi miljon krooni kõrgemaks.

«Pean oksjonit kordaläinuks ja olen isegi üllatunud pakkujate suurest aktiivsusest,» märkis Kokk. Võitnud firmad ja eraisikud peavad 6. juuniks tasuma lankide eest 10% ja 1. juuliks kogu pakutud summa. Ostetud mets tuleb üles töötada selle aasta 31. detsembriks.

Tartumaa tänavune lageraiefond on 170 000 tihumeetrit. Ära on ostetud paremad okaspuulangid. Keskmine kasvava metsa tihumeetri müügihind on seni 140 krooni.

«Kardan, et meile jääb kätte ligi 50 000 tihumeetrit haaba ja leppa, sest neile pole turgu,» märkis Kokk. Tartumaa metsaamet tahab oma 1996. aasta lageraielanke müüa oksjonitel veel juunis ja juulis.

Hetkel kuum