25. juuni 1996 kell 22:00

Advokaadid õndsaks

Juuni märksõna oli bensiin. Meedia tulipunkti tõusis teema tänu tolliametile, mis alustas suve hakul hoogsalt aktsiooni salakütusega kauplejate vastu.

Tolliameti võitlus salakütuseäri niiditõmbajatega taandus tasapisi huvikeskmest. Nüüd on kogutud teabe töötlemise ja väljahüütud kahtluste tõestamise aeg. See on vaevarikkam äkkrünnakutest, ent taganemisteed ei ole. «Seda rongi enam ei peata, kas jõuame sihile või sõidab ta kolinal rööbastelt välja,» on öelnud rahandusminister Mart Opmann.

Ka tolliameti peadirektor Rein Talvik teab, et kaalul on rohkem kui elu. Sapöörina laveerides ei tohi tema alluvad endale ühtegi viga lubada. Sõjakirves on välja kaevatud ja vastasleeri mainekad juristid ei jäta midagi kahe silma vahele.

Hoogsalt tõusis sel kuul esile teinegi meelierutav teema. Erastamisagentuuri haamrikolks, mis kuulutab Esoili müüduks, kõmatab lauale 8. juulil, kinnitavad riigivara müüjad. Siingi on juristide tööpõld lai, sest AA-Õligrupi valduses olev Tartu Kommertspanga võlanõue Eesti Kütuse vastu on sünnitanud juba kolm kohtuasja. Mäng käib suurtele panustele ja vahendeid valimata. «Mida kauem erastamine venib, seda rohkem pori lendab,» on kommenteerinud üks majandusministeeriumi ametnik kütusefirma kiirmüügi vajadust.

Majandusminister Andres Lipstok loodab leida kuldse kesktee, et hundid söönuks saaks ja lambad terveks jääks. Seni tundub, et ainus rahu võimalus on kahe kange, Coastali ja AA-Õligrupi kokkulepe. «See kola ei ole enam väärt summasid, mida pakutakse,» hindab Esoili väärtust õligruppi esindav vandeadvokaat Viktor Kaasik.

«Ainsad, kes õndsaks saavad, on advokaadid,» hindab mängu kõrvalt AA-Tradingu peadirektor Heiti Hääl. Ja tal on õigus.

Hetkel kuum