25. juuni 1996 kell 22:00

Vene maksusüsteem häirib

Venemaal tegutsevad välisärimehed väidavad, et neil on väga raske äriplaane koostada oludes, kus valitsus ja parlament pidevalt vaidlevad maksuseaduste põhiaspektide üle ja maksuamet püüab samal ajal vastukäivate nõuete abil saada üha rohkem raha riigikassasse.

President Boriss Jeltsin on lubanud täiustada investeerimistingimusi ja reformida maksusüsteemi, kuid tema enda saatuski on seni lahtine, sest võit lähenevatel 3. juuli presidendivalimistel ei ole sugugi kindel.

Venemaa vajab üle kõige stabiilsust. «Võib muidugi vaielda maksude suuruse üle, kuid suurtele firmadele ei ole midagi ebameeldivamat kui igal nädal muutuvad nõuded,» ütles Cadbury Vene tütarfirma juht Ysbrand Kleyn.

Osa ärimeeste sõnul ei olegi praeguste seaduste korral võimalik Venemaal kasumit teenida ning et praegune maksusüsteem mõjub välisinvesteeringutele pärssivalt.

«Venemaa on investeeringute seisukohalt endiselt suure riskiga ning tal tuleks muuta oma seadused kergemini tõlgendatavaks ning ühtlustada neid rahvusvaheliste standarditega,» märkis Procter & Gamble'i esindaja.

Venemaa maksuseaduste koostajad -- president, parlament, rahandusministeerium ja maksuamet -- möönavad kriitika õigsust ja maksusüsteemi täiustamise vajadust. Venemaa kõige tähtsam maksureformiprojekt, praegu koostamisel olev neljaosaline maksukoodeks peaks kogu maksusüsteemi ühtlustama. Paraku ei usu ei parlamendi esindajad ega välisanalüütikud, et see suudetakse vastu võtta enne 1998. aastat.

Seni annab president Boriss Jeltsin välja ajutisi maksudekreete, mis lääne konsultantide hinnangul on parandanud küll maksuõhkkonda, kuid samal ajal on vastuolus teiste seadustega.

Riiklik maksuamet, millele tänavu on laekunud makse ainult 65--70protsendiliselt, kasutab seepärast olemasolevate maksuseaduste mitmeti tõlgendatavust ära, et pressida firmadelt välja võimalikult suuremaid makse, mis tekitabki firmadele põhiprobleeme. REUTER-ÄP

Hetkel kuum