21. juuli 1996 kell 22:00

Kulukas valik

«Valimiseelne maraton vähendas riigi kulla- ja valuutavaru kaks korda,» väidab Moskva ajaleht Nezavissimaja Gazeta. Ajalehe kinnitusel ei varjagi valitsusametnikud seda, et Venemaa kulutas valimisteks 4,4 miljardit dollarit.

Segodnja kirjutab: «Turult pumbati raha jalustrabava intressiga, pool eelarvelistest laekumistest, sh välislaenud, kulus palkadeks ja pensionideks ning regioonidele sisuliselt tagastamatute laenude andmiseks.»

Segodnja hinnangul ei saa ka nüüd, pärast 3. juulit, hinge tõmmata: palga- ja pensionifondi võlgnevus suureneb, läheneb navigatsioonihooaeg Põhja-Jäämerel ja veoste transportimine Kaug-Põhja piirkonda, rahandusministeeriumil tuleb tagastada kommertspankadelt saadud krediite.

Rahvusvahelise valuutafondi (IMF) tegevdirektor Stanly Fischer, nentis, et IMFi «suhetes Venemaaga on probleeme». Venemaa ei saavutanud mitmeid IMFiga kooskõlastatud makromajanduslikke näitajaid.

Nagu kirjutab Segodnja, ootab Venemaa nüüd IMFilt järeleandmist -- rahapoliitika memorandumi rikkumise aktsepteerimist. BNS

Hetkel kuum