28. august 1996 kell 22:00

Õllejanu idas suureneb

Niisugusele järeldusele tuldi Brüsselis asuva Euroopa õlletehaste liidu uuringus. See organisatsioon ühendab peale Euroopa Liidu liikmesriikide ka Shveitsi ja Norra õlletehaseid.

Uuringu kohaselt joodi eelmisel aastal neis riikides õlut umbes sama palju kui 1994. a, kuid üldiselt on õllejoomine Lääne-Euroopas vähenenud viimase kümne aasta jooksul stabiilselt 0,6 protsenti aastas. Selle põhjus on eelkõige alkoholivabade jookide populaarsuse kasv ja alkoholivaba õlle tootmismahu suurenemine.

Euroopa õlleliit näeb õlleekspordivõimalusi eelkõige veinitraditsiooniga riikides ning Jaapanis ja Venemaal. Näiteks veinimaal Itaalias juuakse õlut aastas inimese kohta ainult 25 liitrit ja Prantsusmaal 39 liitrit. Euroopa suurimad õllejoojad on sakslased, kes joovad aastas inimese kohta 137 liitrit õlut. Järgnevad taanlased (124 liitrit), austerlased ja iirlased (113 liitrit). Soomlased jõid mullu natuke üle 80 liitri.

1994. aastaga võrreldes suurendas Soome oma õlleekspordi mullu kolm korda ehk 20,8 miljonilt liitrilt 60,3 miljonile liitrile. See moodustab umbes kaheksandiku tema kogutoodangust. Holland ja Iirimaa ekspordivad kogu õlletoodangust umbes poole.

Endises idablokis, välja arvatud Tshehhis, Slovakkias ja Ida-Saksamaal, toodetud õlu oli üsna vilets ja tarbimine väike. Nüüd on osas riikides toimunud õllevalmistamises täielik revolutsioon. Näiteks Eestis ja Ungaris toodetud õlu on saavutanud juba lääne standardi ning ka õlletarbimine näitab tõusutendentsi. Eelkõige tähendab see pastöriseerimise kasutuselevõttu, mis on pikendanud pudeliõlle kasutusiga kuude võrra. Õlletootmise revolutsioon jätkub parajasti Venemaal ja Rumeenias. Traditsioonid või siis nende puudumine näitavad ka selgelt õlletarbimise erinevust. Kui Tshehhis tarbitakse aastas 166 liitrit õlut inimese kohta, siis Venemaal ainult 26 liitrit.

Ida-Euroopa maade õlletootmist aitavad oma investeeringutega ajakohastada maailma tuntud õllefirmad, nagu Suurbritannia Bass, Hollandi Heineken, LAVi South African Breweries, Rootsi-Soome Pripps ja Hartwall, Saksa Holsten.

Iseloomulik idaturule on veel see, et kui 1990.--1991. aastal turgude avanemise järel suurendasid seal oluliselt tarbimist lääne õlled, siis nüüd, viis aastat hiljem vallutavad kohalikud õlletootjad oma kvaliteetõllega turgu järjest tagasi.

Järgmine samm Ida-Euroopa õlletootjate jaoks on välisturule minek. Selles on seni edu saatnud eelkõige tshehhe. Teiste edu on seni väiksem. KL-TE

Hetkel kuum