5. november 1996 kell 22:00

Jeltsini operatsioon läks komplikatsioonideta

«Operatsioon õnnestus täielikult,» ütles konsultandina Moskvas viibinud USA juhtiv südamekirurg Michael DeBakey. Operatsioonimeeskonda juhtinud Renat Aktshurini kinnitusel lubab Jeltsini tervislik seisukord tal päeva-paari pärast võimule naasta ning tuumanupp Viktor Tshernomõrdinilt oma kontrolli alla võtta.

Finantsturud reageerisid teadetele operatsiooni õnnestumisest ettevaatlikult.

Venemaa ettevõtete aktsiahinnad esialgu tõusid, kuid langesid siis tagasi. Tasakaal turul püsis, kuna jätkus nii müüjaid kui ostjaid. Diilerite ennustuste kohaselt hakkab turg tõusma lähipäevil, kui välisinvestorid on jõudnud uudist kaaluda.

Välisbörsidel kaubeldavad Venemaa aktsiad ja võlakirjad reageerisid tõusuga ning ennustuste kohaselt on oodata uusi rekordeid. Vneshekonombanki võlakirjad tõusid pärast teateid operatsiooni õnnestumisest 78,375 protsendini nominaalväärtusest.

«Tehinguga seotud riskid on Venemaal vähenemas ning järgmistel nädalatel võib võlakirjade kurss kerkida üle 80 protsendi nimiväärtusest,» prognoosivad diilerid.

Läinud kuu alguses 80 protsendi juures tipu saavutanud Vene võlakirjad on alates aasta algusest tõusnud 150 protsenti, tehes sellest ühe tulusama investeeringu võlakirjade hulgas.

Järgmisel nädalal alustab Venemaa Londonis oma 300--500 miljoni dollarilise eurobondide emissiooni tutvustamist.

Enam kui Jeltsini faktor mõjutab välisinvestorite otsuseid aga Vene majanduse seis. «Määrav majanduslik faktor on 1997. aasta eelarve. Ka heas vormis Jeltsin ei otsusta kõike,» ütles Aleksander Sutshkov, United City Banki peadiiler.

Esimese üheksa kuuga on valitsus kogunud vaid 74 protsenti kavandatud tuludest ning möödunud kuul lükkas IMF edasi järjekordse osa väljamaksmise 10 miljardi dollarilisest laenust, põhjendades otsust maksude alalaekumisega.

Samal ajal kui Jeltsin lamas operatsioonilaual, toimusid riigis Venemaa suurima ametiühinguliidu korraldusel ulatuslikud protestiaktsioonid, kus nõuti riigilt maksmata palku. Miljonid venelased ei ole mitmeid kuid palka saanud ning valitsuse kulutused tervishoiule ja sotsiaalkindlustusele on pidevalt vähenenud. Väljamaksmata palkade ja toetuste kogumaht on ligikaudu 40 triljonit rubla (seitse miljardit dollarit). REUTER-ÄP-AP-BNS

Hetkel kuum