5. november 1996 kell 22:00

Rootsi -- juhtiv müügimaa

Rootsi kaubandusülejäägi kasv kummutab majandusanalüütikute prognoosid, mis ennustasid, et Rootsi krooni tugevnemine kahjustab ettevõtete konkurentsivõimet ning vähendab seega ka väliskaubanduse ülejääki.

Kui aga statistika keskbüroo läinud nädalal avaldas septembrikuu kaubandusbilansi, ilmnes kasvutendentsi jätkumine. Septembri näitaja, pluss 10,7 mld SEK, ületas taas ametliku prognoosi, milleks oli 10,4 mld SEK.

Sellega on Rootsi kaubandusbilansi ülejääk aasta esimese üheksa kuu järel 101,6 miljardit krooni. Mullu lõppes aasta 105,6 miljardilise kaubandusülejäägiga.

Rootsi väliskaubanduse ülejääk on läänemaailmas üks suurimaid. Sisemaises kogutoodangus moodustab ülejääk 7,6 protsenti. Ainult Soome ja Norra näitajad on kõrgemad, vastavalt 8,4 ja 7,7 protsenti.

Rootsi ekspordi jõudsa kasvu taga on edu Aasia ja Ladina-Ameerika kiiresti kasvavatel turgudel. Rootsi ettevõtete eksport dünaamiliselt areneva majandusega riikidesse on mullusega võrreldes kasvanud 30 protsenti. Edukaimad tooteartiklid on ravimid ja telekommunikatsiooniseadmed. Ülejäägi taga on ka nõrk siseturg ning ettevõtete suund varude vähendamisele. DI

Hetkel kuum