• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootsi -- juhtiv müügimaa

  Rootsi kaubandusülejäägi kasv kummutab majandusanalüütikute prognoosid, mis ennustasid, et Rootsi krooni tugevnemine kahjustab ettevõtete konkurentsivõimet ning vähendab seega ka väliskaubanduse ülejääki.
  Kui aga statistika keskbüroo läinud nädalal avaldas septembrikuu kaubandusbilansi, ilmnes kasvutendentsi jätkumine. Septembri näitaja, pluss 10,7 mld SEK, ületas taas ametliku prognoosi, milleks oli 10,4 mld SEK.
  Sellega on Rootsi kaubandusbilansi ülejääk aasta esimese üheksa kuu järel 101,6 miljardit krooni. Mullu lõppes aasta 105,6 miljardilise kaubandusülejäägiga.
  Rootsi väliskaubanduse ülejääk on läänemaailmas üks suurimaid. Sisemaises kogutoodangus moodustab ülejääk 7,6 protsenti. Ainult Soome ja Norra näitajad on kõrgemad, vastavalt 8,4 ja 7,7 protsenti.
  Rootsi ekspordi jõudsa kasvu taga on edu Aasia ja Ladina-Ameerika kiiresti kasvavatel turgudel. Rootsi ettevõtete eksport dünaamiliselt areneva majandusega riikidesse on mullusega võrreldes kasvanud 30 protsenti. Edukaimad tooteartiklid on ravimid ja telekommunikatsiooniseadmed. Ülejäägi taga on ka nõrk siseturg ning ettevõtete suund varude vähendamisele. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Microsoft ostab megatehingus ühe maailma suurima mängutootja
Microsoft teatas teisipäeval, et ostab arvutimängu “Call of Duty” looja Activision Blizzardi ligi 67 miljardi dollari eest. See on sektori seni suurim tehing, mis aitab Xboxi tootjal saada käibelt maailma suuruselt kolmandaks mängutootjaks, vahendab Reuters.
Microsoft teatas teisipäeval, et ostab arvutimängu “Call of Duty” looja Activision Blizzardi ligi 67 miljardi dollari eest. See on sektori seni suurim tehing, mis aitab Xboxi tootjal saada käibelt maailma suuruselt kolmandaks mängutootjaks, vahendab Reuters.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Venemaa gaasijuhe kuumutab Saksamaa koalitsiooni lõhenemist
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.