6. november 1996 kell 22:00

Kalleim masin projekteerijale

Tänast hinnavõrdlusgraafikut vaadates torkab silma üks teistest tunduvalt kõrgem post. Peaaegu 145 000 krooni maksev paljundaja pole siiski mingi imemasin, vaid ülejäänud hinnapakkumuses osalevatest koopiamasinatest erinevat otstarvet täitma mõeldud seade. Selex GR-233C paljundab A2 ja A1 formaadis pabereid.

Tavapärast kontoritehnikat vajaval tarbijal pole mõtet pikemaks ajaks sellele mudelile peatuma jääda, kuna see on paslik vaid kitsa spetsiifikaga firmades, nagu näiteks projekteerimisasutused.

Kõige odavam pakutud paljundusmasinatest on 42 000 krooni maksev Agfa X 210, mis töötab vaadeldava klassi minimaalkiirusega, tehes 20 koopiat minutis, kuid omades seejuures enamiku lisaseadmete ühendamisvõimalusi.

Lisaseadmetest tavalisemad on dokumendisöötja ehk fiideri ning sorteri lisamise võimalus, mis teeb lihtsamaks suurte paberipakkide paljundamise suurele hulgale inimestele. Masinaga ühesugusel kiirusel töötav söötja vahetab ise klaasi peal dokumendi, säästes inimese tülikast kaanekergitamisest.

Ilma sorterita läheb tülikaks näiteks kümnelehelise hinnakirja paljundamine kahekümnele inimesele. Lehtede ühekaupa ladumine ja pakkide komplekteerimine on mõttetu aja- ja närvikulu. Sorteri sahtlite arv on erinev, andes võimaluse igaühel oma töömahule vastava valiku teha. Üsna tavaline pakutavate masinate lisavõimalus on ka klammerdamine.

Vaid mõnel üksikul keskmise jõudlusega paljundusmasinal puudub kahepoolne kopeerimine, kusjuures nt Selex GR-3000-l või Canon NP 6521-l on see lausa hinna sees. Kahepoolne kopeerimine osutub vajalikuks juhul, kui paljundamist vajavad näiteks hinnakirjad või reklaammaterjalid, mille ühelt poolt kopeerimine teeks paberipakid liialt paksuks, raskeks ja ruumi nõudvaks. Masinatega kaasneb ka erinevate formaatide kopeerimise võimalus.

Hetkel kuum