Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Novembris ületas seitsme Eesti investeerimisfondi tootlus aastases arvestuses sada protsenti, neist suurim oli Erastamise Usaldusfondi tootlus.
    Erastamise Usaldusfondi tootlus oli novembris 209 protsenti. Fondi haldur on AS Pindi Investeerimisfondid. BNS FOREKSPANK AVAB MOSKVA ESINDUSE
    Forekspank avab hiljemalt jaanuaris Moskvas esinduse, kinnitas panga investeeringute direktor Jens Haug.
    Haugi sõnul on esinduse ruumideks kolm kohta. «Vastavalt sellele, millise suurusega ruumid saame, võime kaasata samasse hoonesse ka Eesti firmasid,» lausus ta.
    Haugi sõnul sai Forekspank Venemaa keskpangalt esinduse avamiseks loa novembris. Ta märkis, et Eesti-Vene piirilepingu sõlmimine on Forekspanga Moskvas asuvate klientide arvu suurenemise eeldus.
    Haug ütles, et mitteresidentide osa panga klientidest on 30 protsenti ning nende arvete kogumaht on kasvanud proportsionaalselt panga bilansimahuga.BNS TULEKAHJU Silmetis
    Eile umbes kell kolm pärast lõunat puhkes tulekahju Sillamäel RASi Silmet haruldaste muldmetallide tehases. Põlengut olid kustutamas kõik Ida-Virumaa suuremad tuletõrjekomandod.
    Silmeti pressiesindaja Gunnar Isotamme sõnul puhkes tulekahju tehase soojuselektrijaamas. Süttis transportöörilint, mis varustab katlamaja põlevkiviga.
    Isotamm kinnitas, et tulekahjus keegi kannatada ei saanud ja tehase normaalne töö on taastatud. ETA
    Kolm nädalat ametis olnud Tallinna uus linnavalitsus jätkab maade ja varade tagastamist või kompenseerimist.
    Linnavalitsuse reedese istungi päevakorras on viie maatüki ja üheksa hoone tagastamise, viie ehitise kompenseerimise ja ligi 20 krundi ostueesõigusega erastamise otsustamine.
    Tallinna abilinnapea Mait Metsamaa ütles eile, et paljud tagastamisotsused on komplitseeritud, osa otsuseid on pärit juba 1994. aastast.
    Metsamaa selgitas, et maade ja varade tagastamise otsuse teevad kas volikogu komisjonid või kohalikud halduskogud. Sageli ei saa aga linn otsuseid kinnitada, kuna maade ja varade potentsiaalsed omanikud on mingi osa vaidlustanud.
    Abilinnapea avaldas lootust, et kõik päevakorras olevad varaküsimused lahendatakse omanikele soodsalt. BNS
    Eile Tokios toimunud seminaril tutvustas majandusminister Jaak Leimann Eestit Jaapani ärimeestele kui soodsat investeerimispaika.
    Seminari teema oli «Kuidas ajada äri Euroopas: Eesti näide», ütles majandusministeeriumi pressiesindaja.
    Oodatud 60--80 ärimehe asemel saabus seminarile 120 Jaapani ärimeest, kes ministri nõuniku Andres Pajuste sõnul ilmutasid elavat huvi Eesti majanduse vastu. Pajuste kinnitusel olid väga head ka Jaapani esinejate hinnangud Eesti majandusele.
    Pajuste ütles, et seminaril rääkisid mitme Jaapani firma esindajad reaalsetest tootmisinvesteeringutest Eestisse. Näiteks tõi Pajuste Jaapani firma Toshiba.
    Pajuste lisas siiski, et Eesti ja Jaapani majandusinfo vahetus vajab senisest paremat korraldamist, sest mõned Eesti majanduse investeerijasõbralikud küljed tulid Jaapani ärimeestele üllatusena. BNS
    27. novembrist 4. detsembrini laekus erastamisväärtpaberite (EVP) kontodelekokku 38,7 miljonit EVPd.
    Enam kui 672 600 EVP-konto jääk ulatus rahandusministeeriumi andmeil 4. detsembril 11,6 miljardi EVP-ni.
    Ringluses olevate EVPde hulk moodustas samal ajal 7,4 miljardit. BNS
    Tallinna politsei kavatseb Rootsist kolme miljoni krooni eest osta elektroonilised seadmed, mis aitavad kindlaks teha operatiivautode asukoha linnas.
    Tallinna politsei pressiesindaja ütles, et GSM-sidel baseeruv Mobisafe'i süsteem aitab kindlaks teha, kus asuvad patrullautod, ning neid objektile suunata.
    Pressiesindaja sõnul läheb kogu süsteemi ostmine maksma kolm miljonit krooni, mille tasub Tallinna korrakaitsefond. BNS
    Hiidlased pole rahul riikliku statistikaameti keskmise palga arvestamise meetodiga, mis nende väitel hindab Hiiumaa brutopalga tegelikust kõrgemaks.
    Maaliidu esindajate Ants Järvesaare ja Juhan Telgmaa kinnitusel võtetakse palgastatistikat koostades arvesse inimeste palk ainult neis ettevõtetes, kus töötajaid on vähemalt 19.
    Hiiumaal on selliseid asutusi ainult kaks ning üks neist Hiiu maavalitsus, märkisid hiljuti Hiiumaad külastanud poliitikud. BNS
    Riigi viljasalve korraldatud vähempakkumiskonkursile laekus 15 pakkumust kogumahuga umbes 20 000 tonni, ütles riigi viljasalve peadirektor Ago Soots.
    Riigi viljasalv soovib osta riigireservi jaoks 1996. saagiaasta toidunisu ja toidurukist üldkoguses 6 000 tonni. Sootsi sõnul polnud kõigi puhul kvaliteedi ja hinna suhe küll sobivas vahekorras, kuid ühendust võetakse siiski kõigi pakkujatega ja peetakse nendega läbirääkimisi.
    Seni on riigi viljasalv maksnud kvaliteetse toidurukki tonni eest keskmiselt 1 940 krooni ja kvaliteetse toidunisu tonni eest 2 200 krooni. ETA
    Maagaasi tarbimine on Eestis viimastel aastatel aeglaselt, aga üsna stabiilselt suurenenud ning loodetavasti jätkub selle keskkonnasõbraliku kütuseliigi tarbimise kasv ka edaspidi, ütles eilsel teabepäeval ASi Eesti Gaas peadirektor Aarne Saar.
    Suurim mõõn maagaasi tarbimises oli 1993. aastal, mil seda kütust kasutati vaid 442 miljonit kuupmeetrit aastas. Mullu kasutati Eestis maagaasi 745 miljonit kuupmeetrit ja 1996. aasta mahuks prognoositakse 794 miljonit kuupmeetrit. ETA
    Eile õhtul saabusid Eesti ekspordinõukogu teatel Eestisse Hiina ärimeeste delegatsioon Shanghai piirkonnast.
    Ekspordinõukogu direktor Aare Puur teatas, et Hiina delegatsiooni kuulub nii suurte kaubandusfirmade kui ka eri tööstusharude suurtootjate esindajaid, kes otsivad koostöövõimalusi ja partnereid Eestis.
    Täna korraldab ekspordinõukogu delegatsioonile Eesti ärikeskkonna tutvustamise majandusministeeriumis. Hiinlased tutvuvad ka investeerimisvõimaluste ja tollirezhiimiga. BNS
    Hoiupank teenis novembris rekordilise kasumi -- 8,89 miljonit krooni, suurendades aruandeperioodi kasumi 55,5 miljoni kroonini.
    Panga bilansimaht kasvas 99,6 miljoni krooni võrra ehk 2,4 protsenti ning jõudis kuu lõpuks 4,125 miljardi kroonini. Hoiupank on selle aasta konsolideeritud kasumiks prognoosinud 70 miljonit krooni. BNS
    Eesti gaasiliidu liikmed valisid eile korralisel üldkoosolekul liidu juhatuse uueks esimeheks ASi Tallinngaas direktori Ülo Jaanimägi.
    Gaasiliidu senine juhatuse esimees, ASi Eesti Gaasi peadirektor Aarne Saar kuulub nüüd liidu juhatusse.
    Saar ütles, et gaasiliit vaatas eilsel üldkoosolekul läbi selle aasta eelarved ning kinnitas järgmise aasta eelarved ja töösuunad.
    Gaasiliidu üks oluline töösuund on oma töögruppide kaudu gaasi puudutavate seadusandlike aktide ja muude dokumentide väljatöötamine, kuna Eesti läheb üle Euroopa vastavatele normatiivdokumentidele, lausus Saar. BNS
    Tartu linnavalitsus otsustas neljapäeval esitada linnavolikogule kinnitamiseks Tartu linna tuleva aasta eelarve projekti.
    Projekti kohaselt on tuleva aasta linnaeelarve maht 324,4 miljonit krooni, teatas linnavalitsuse pressiesindaja.
    Põhilaekumine eelarvesse on planeeritud üksikisiku tulumaksust, suure osa moodustavad ka toetus riigieelarvest ja tulud linna varadelt. 30 miljoni krooni eest on plaanis emiteerida võlakirju.
    Üle 60 protsendi Tartu eelarvest kulub projekti järgi sotsiaalsfäärile ja üle 20 protsendi on ette nähtud linnamajandusele.
    Linnaeelarve projekt peab volikogus läbima kolm lugemist. BNS
    Tallinna linnavolikogu eestseisus otsustas volikogu menetlusse esitada uue volinikele hüvitiste maksmise korra eelnõu, mis lähtub hüvitise arvutamisel ametipalga suurusest.
    Uue eelnõu esitas volikogu esimees Edgar Savisaar, teatas volikogu pressi esindaja.
    Seni vaidlusi tekitanud hüvitiste arvutamise eelnõu lähtus miinimumpalgast. Volikogu eestseisus otsustas eile eelmisest eelnõust loobuda. BNS
    Tallinna kaubamaja tütarettevõtte ASi A-Selver kaupluse Punane Selver novembri brutokäive oli 5,7 miljonit krooni, ütles firma tegevdirektor Maldar Mäesalu.
    Oktoobris oli Punase Selveri käive 5,2 ja septembris 4,4 miljonit krooni.
    Mäesalu sõnul jäi ettevõte novembri käibega rahule. Detsembris loodab kauplus tõsta käibe kuue miljoni kroonini, lisas ta.BNS
    Tartus valmis Põllu tänaval valmis 17,9 miljonit krooni maksnud maakonna ametite hoone, kuhu tulevad tervisekaitsetalitus, pensioniamet ja haigekassa.
    Hoone ehitas AS Linnaehitus ja projekteeris arhitektuuribüroo 4A. Projekti konstruktsioonilise osa tegi AS Tareke projekt.
    Hoonet ehitus algas 1995. aasta oktoobris.
    Maja kuuekorruselises tiivas hakkab tööle Tartumaa tervisekaitsetalitus, viiekordses osas aga pensioniamet ja haigekassa, teatas AS Linnaehitus. BNS
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.